Strid om GMO-fôr: – GMO-fôr bedre enn villfisk

- Det er bedre å fôre oppdrettsfisk med genmodifisert fôr i stedet for å mate dem med villfisk. Det mener ernæringsprofessor Kåre Norum.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Av Pål Mugaas Jensen - Det går ikke an å holde på som nå, med å fiske fisk til fisken. Det er gal måte å gjøre det på økologisk, sier professoren ifølge genia.no. Professoren er medlem i et FN-utvalg som skal vurdere hvordan verden skal skaffe mat til alle. Fabrikksjef Stein Mathiesen ved Vadsø Sildoljefabrikk mener at lodde og all fisk som går til fiskefôr, er fisk som ikke egner seg til menneskeføde, og som derfor er godt eget som fiskefôr. Kåre Norum mener at fettsyrer som omega-3, som i dag bare finnes i fisk, kan løses med moderne bioteknologi. - Ved genmodifisering vil det bli mulig å dyrke soya, mais eller andre planter som lager fiskeoljer. Jeg har ingen betenkeligheter med denne type genmodifisering. Når genteknologien blir avmystifisert, vil dette være en svært god måte å utnytte den på, sier Norum. Skremmende Norges Naturvernforbund mener derimot det er en dårlig løsning å satse på genmodifisert fôr til oppdrettsnæringen i Norge, og er skremt over holdningen til professor Kåre Norum. Gunnar Album ved Naturvernforbundets Barentshavkontor reagerer ifølge genia.no med undring på professor Kåre Norum sine uttalelser om genmodifisert fôr til fisk. - Det skremmende er at Norum, som deltager i et FN-utvalg som skal vurdere hvordan verden skal skaffe mat til alle er mer opptatt av å skaffe mat til laksen enn mat til folk, sier Album til genia.no. Naturvernforbundet mener at formålet med en eventuell genmodifisering av planter til laksefôr er å gi plantene «fiskefett». Fett er fett - Laksen gjør ikke om fettet den spiser. Spiser den soya blir det soyafett i fisken. Å hoppe fra denne kjensgjerning til konklusjonen om at laksen må spise planter, er en avsporing, sier Album, som mener at den norske nærsyntheten når det gjelder hensynet til vårt nye husdyr laksen begynner å bli smakløst. - Dersom Norum vil at folk skal spise mer fiskefett ville det i så måte være bedre å spise de genmodifiserte plantene enn å la dem gå veien om laksen. Dersom formålet er å fôre fisk med planter finnes det mange plantespisende fisk i oppdrett. Det er altså ingen grunn til å bruke laks som er en fiskespisende art. Dersom formålet er å tjene penger må Norge kunne gjøre dette uten å legge beslag på fett- og proteinressurser som kan brukes av folk som trenger det, mener Album i Naturvernforbundet.