Knut Erik Gulbrandsen

Suksess for biproduker hos Marine Harvest

Marine Harvest slakter 70.000 tonn laks på to slakterier i Norge. Avskjær og biprodukter fra denne produksjonen er iferd med å bli en salgssuksess.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Teknisk direktør i Marine Harvest Ingredients, Knut Erik Gulbrandsen sier til kyst.no at de har solgt hele 2005-produksjonen av visse biprodukter. Han nevner lakseolje som selges i stadig større tempo. Men også for andre biprodukter er etterspørselen sterkt økende. Marine Harvest Ingredisents er et datterselskap av Marine Harvest som ble opprettet for knappe to år siden for å ta hånd om de store mengdene avskjær fra lakseslakteriene. Allerede nå viser det seg at dette er veien å gå.

- Vi har en lang rekke produker fra vår lakseproduksjon. Målet er at vi skal selge mest filet fra våre anlegg slik at vi beholder alt avskjæret selv, sier Gulbrandsen. Det kan vise seg å bli lønnsomt. I år regner Marine Harvest med å slakte 70.000 tonn laks ved egne anlegg. Med et filetutbytte på 55%, utgjør hode, slog, buklist og de andre avskjærsproduktene hele 45%, eller 31.000 tonn. Forskere som jobber med biprodukter har lenge spådd at verdien fra avskjæret i nær fremtide vil bli større enn verdien fra selve fisken. På en konferanse i regi av Biomarint Forum i Bergen igår, ble det lagt frem tall som viser at at dette kan bli en realitet lenge før selv de største optimistene hadde forventet.