Sushi

Sunn sushi trend

Kombinasjonen av helse, smak og opplevelse er i ferd med å gjøre sushi til nordmenns nye trendmat. Det spår norsk sushiekspert.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nordmenn er blitt helsebevisste livsnytere som vet hva maten gjør med oss. Vi spiser heller ikke bare for å bli mette, like viktig er den sosiale opplevelsen rundt måltidet. På toppen av disse bølgene surfer norsk fisk på japansk vis. Sushien vokser fra å være en nykommer i hovedstaden til å bli vår nye trendmat, skriver Eksportutvalget for fisk.

Ren og rød laks - Det ikke bare så utrolig godt, men også enkel mat som det er morsomt å lage og spise sammen med andre, sier Børge Grønbech i Eksportutvalget for fisk. Han er markedssjef for den norske laksen. Enten det er norske nybegynnere eller japanske eksperter som velger varene, den norske laksen er en av de mest populære fiskene på toppen av en smakfull munn med ris og sushieddik. Vanligvis må nemlig rå og fersk fisk fryses et døgn før den kan brukes i sushi. Unntaket er den norske oppdrettslaksen. Den er uten parasitter, bare ren, rød og kan legges rett på risen.

Prøver gjerne Som andre store trender, ble også sushien først introdusert i hovedstaden, og på tre år har Oslo fått dobbelt så mange sushisteder. Nå kommer andre byer og tettsteder etter. Da er det ikke så rart at den japanske tradisjonsmaten solgte for nesten 200 millioner i fjor, 32 prosent mer enn i 2005.

Det er ikke bare rene salgstall som viser sushiens status. Norske matelskere viser også sitt engasjement ved å opprette egne blogger, som sushiday eller sushiordeath, og grupper på Facebook med sushi som det eneste, men høyt elskede, samlende element.

Sushi og parmesan - Det er nemlig typisk norsk å være nysgjerrig, også når det gjelder smaker og andre matkulturer, sier Grønbech.

Grønbech får rett i dette av Synovate MMIs undersøkelse Spisefakta 2008. Her svarer halvparten av oss at vi gjerne prøver ny mat som vi aldri har smakt før.

Den norske nysgjerrigheten har også åpnet kjøkkenskapene våre for internasjonal påvirkning. I fjor spiste vi for eksempel 70.000 kilo parmaskinke, hele 25 prosent mer enn året før. Vi tok også fram flasken med balsamicoeddik dobbelt så mange ganger i fjor som i begynnelsen av dette tiåret.

- Bare må ha mer Fordi halve moroa er å lage sushi hjemme, bestemte Anne Gro Johansen i Sushisi seg i fjor for å tilby nysgjerrige nordmenn sushisett med alt du trenger i en liten eske. Når hun selv skal forklare den gode responsen, peker hun som Grønbech på det sosiale, men hun tror også helseeffekten har vært avgjørende. - Fisk er sunt, og sushien demonstrerer det så tydelig der den ligger på fatet: Rene råvarer uten tilsatt fett eller skjulte stoffer, og etterpå blir du mett på en så god måte, sier Johansen.

Enkel mat Ifølge Johansen vil sushiens popularitet vokse enda raskere når mange nok får erfare hvor enkelt det er å lage sushi. - Jeg er ofte ute og demonstrerer på butikker. Da møter jeg til stadighet folk som blir overrasket når de ser hvor lettvint det er. Flere må få denne opplevelsen, sier Johansen.

Sunn, sosial og enkel mat, smaken er likevel den mest åpenbare grunnen til den råe fiskens seier på norske fat. - Sushi er en helt spesiell kombinasjon av det salte, det sterke og fiskens mildhet. Når du først har begynt å spise sushi, så kommer du plutselig til et nivå der du bare må ha mer, sier Johansen.