Sven Erik Renaa og Karl Erik Pallesen

Sven Erik Renaa ble årets kokk 2006

Lillestrøm: Jubelen sto i taket da Sven Erik Renaa ble kåret til årets kokk 2006. Dermed blir han Norges representant til Bocuse d`Or, kokkenes uoffisielle VM i Lyon i Frankrike i januar 2007.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gustav-Erik Blaalid

Sven Erik Renaa og medhjelper Karl Erik Pallesen (ingressbildet)

Ingrid Espelid Hovig gratulerer Sven Erik Renaa med seieren
Foto: Gustav-Erik Blaalid
Ingrid Espelid Hovig og Sven Erik Renaa (Rettighetshaver: Gustav-Erik Blaalid)

trakk det lengste strået da seks finalister konkurrerte om den gjeve tittelen Årets kokk 2006. Trettifemåringen som arbeider ved Gastronomisk Institutt har tre ganger tidligere konkurrert om tittelen, men han har endt opp som nummer to og tre.  - Dette fortjener jeg, sier en overlykkelig vinner til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no. Nå må han belage seg på et tøft år, eller som sjefsdommer Eyvind Hellstrøm sa det: "Man kan diskutere hvorvidt seieren er en belønning eller straff. Mye hardt arbeid gjenstår". Men Renaa vet hva han går til. Som nummer to og tre i tidligere konkurranser vet han alt om hva det vil si å konkurrere på dette nivået.

- I denne konkurransen har jeg konkurrert mot to tidligere norgesmestre. Nivået er høyt og det er knallhardt, sier han. Hvordan det blir å møte vinnerne fra andre land om et års tid, tenker han ikke så mye på ennå. - Vi har en fordel i og med at vi kjenner råstoffene kveite og kongekrabbe godt. Ypperlige råvarer, og jeg tror det var min kongekarbbe-rett som gjorde susen, sier han og kysser trofeet enda en gang.

Rettene Sven Erik Renaa og medhjelper Karl Erik Pallesen vant dommernes berømmelse med følgende retter:

Bacalao "à la nonna"

Klippfisk fra Ålesund servert på to måter, jordskokk-  og trøffel pralin, eple "perler", kapers- og ansjosreduksjon og parmesanskum

Norsk Kveite og Kongekrabbe "Nord- Vest"

Lettrøkt og grillet Kveite servert med Kongekrabbe "Nordkapp" . Artiskokk og potet "barigoule", varm grønnsak- og haneskjell salat, krabbe og fennikel "maltes" saus

Sven Erik Renaa vant konkurransen med 1359 poeng foran Erling Sundahl med 1271 poeng og Bjørn Cameron med 1210 poeng.  I juryen satt tidligere norske Bocuse d`Or deltagere samt Jean Fleury og Yannick Alleno fra den internasjonal komiteen og Frank Næsheim (Norge/Singapore). Jean Fleury som leder den internasjonale organisasjonskomiteen uttalte at "samtlige deltagere i den norske uttagningen har potensial til å bli blant de tre beste i den internasjonale konkurransen, og det skal bli særdeles vanskelig for andre nasjoner å slå den norske kandidaten".

Under Bocuse d`Or kommer Renaa til å konkurrere med 23 andre kandidater og da står norsk kongekrabbe og kveite også på menyen. Renaa for 11 måneder på å forberede seg til å forsvare de norske fargene i Lyon og det er en utfordring i seg selv, da Norge I løpet av de 10 gangene konkurransen er arrangert har vunnet 3 ganger.

Glimt fra 20 år med Bocuse d`Or Bocuse d`Or ble stiftet i 1987 da den franske mesterchefen Paul Bocuse inviterte venner til Lyon for å konkurrere om matlaging. Konkurransen utviklet seg raskt, og har de sist gangen blitt kalt kokkenes uoffisielle VM. Norge har gjort det svært godt i Bocuse d`Or, og viser engasjement og konkurranseinnstilling som franskmennene liker.

Arne Brimi var den frøste norske kokken som deltok i Bocuse d`Or. Det var i 1987, og han nådde ikke finalen. Eyvind Hellstrøm deltok i 1989 og kom på 5. plass. Lars Erik Underthun ble sølvvinner i 1991. Bent Stiansen tok gull i 1993 med piggvar og oksefilet. En sensasjon. Odd Ivar Solvold deltok i 1997, og fikk tredjeplass. Terje Ness hentet hjem den adre norske gullmedaljen i 1999. Norge er for alvor på verdens matkart. Charles Tjessem blir i Norsk Fiskeoppdrett kalt "Charles de Gull" da han vant Norges tredje gullmedalje i 2003. Tom Victor Gausdal deltok i 2005 vinner sølv, bare ett poeng fra gullplass i 2005.

Norge deltok ikke i 1995 og 2001 på grunn av reglene som sa at vinnerlandet ikke fikk delta i påfølgende mesterskap. Denne regelen ble endre i 2003.

Norsk sjømat i Bocuse d`Or Fire ganger har Eksportutvalget for fisk levert råvarer til Bocuse d`Or. 1997: Skrei 1999: Sei og kamskjell 2003: Ørret 2007: Kveite og kongebrabbe

Norske dommere i Bocuse d`Or Hroar Dege (1987, 1989 og 1991) Eyvind Hellstrøm (1993, 1997, 1999, 2003, 2005)

Les også: Idag kåres finalisten til kokke-VM, 17.02.06