Tåler fisken vegetabiler?

Vegetabilske råstoffer er på full fart inn i laksefôret. Men tåler fisken, næringen og forbrukerne det?

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Spørsmålene ble reist på Vestnorsk Havbrukslags årsmøte, som nylig ble avholdt i Bergen. -Det ligger noen helt klare utfordringer om en virkelig skal lykkes med å erstatte en del av de marine råvarene i laksefôret med vegetabiler, sa Rune Waagbø fra Ernæringsinstituttet. -Vegetabiler inneholder andre forhold mellom både aminosyrer og fettsyrer enn det vi ser fra marine råstoffer. I tillegg kan de inneholde såkalte antinæringsstoffer. Teoretisk kan dette innvirke på fordøyelse, vekst, fôrforbruk og fiskehelse. I tillegg er det faktorer som smak, konsistens og sunnhet på fisken i forhold til forbruker som må tas hensyn til, sa han. Han mener likevel at dette er hindere det er fullt mulig å gjøre noe med. Allerede i dag produseres det laks med høyt innslag av vegetabilsk fett og proteiner som ikke avviker fra annen laks i nevneverdig grad. I vanlige laksefôr har det også lenge vært opp til 30 % mais- og hvetegluten for å gi en teknisk rett kvalitet på fôret. - Det går an ved å kombinere ulike råstoffer på en riktig måte og få et fôr som er på linje med de rene marine fôrene, sa Waagbø. Forbehandle Problemet med planteråstoffer er at de kan ha en opptakshastighet i tarmen som er lavere enn for marine. Inneholdet av antinæringsstoffer kan påvirke fordøyelse og helse. Dette kan en løse ved å forbehandle råstoffene, for eksempel ved varme. Det er også store artsforskjeller de ulike planteråstoffene seg imellom, så det er mulig med den rette kunnskapen å styre unna verstingene. I belgvekster er det mye proteasehemmere, som kan nøytraliseres ved varmebehandling. I soya er det agglutinerende lectiner, som også nøytraliseres ved varme. I raps finner en glukosinolater, som en i stor grad har foredlet seg vekk fra. I andre belgvekster igjen kan en finne mye tanniner, sapporiner og allergener, men her varierer det stort fra art til art. En kan også sette til fôret stoffer, som for eksempel ensymet fytase, som bryter ned fytinsyre, plantenes fosforlangringform, som er tungt fordøyelig og som kan destabilisere fordøyelsesenzymer. Utfordringer - Ulempen med all denne forbehandlingen er at den koster. Men det er mye å hente på å finne gunstige raffineringlsteknikker og velge de riktige råvarene, sa Waagbø. Ifølge Waagbø ligger de viktigste utfordringene i å balansere aminosyre- og fettsammensetningen. Videre å få bukt med antinæringsstoffer, opprettholde vekst og fôreffektivitet, beholde produktkvaliteten på fisken og styre unna GMO-problematikken. - Jeg er ganske sikker på at kunnskap kan sikre økonomi, miljø, fiskehelse og filetkvalitet ved bruk av vegetabilske råvarer, sa Vågebø.