– Taredyrking i stor skala er mulig i Norge
- Vi har hatt en svært god vekst i pilotanlegget vårt på Frøya og har med det demonstrert at taredyrking i stor skala er mulig i Norge, sier Jon Funderud, daglig leder hos Seaweed Energy Solutions.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Seaweed Energy Solutions (SES) er basert i Trøndelag og jobber med utvikling av nye teknologier for industriell dyrking av tare. Bedriften er involvert i tareprosjekter gjennom hele verdikjeden, fra sporer til ferdig produkt, men hovedfokuset er på selve dyrkingen.
Jon Funderud mener Frøya-regionen har noen av de rikeste tareressursene i verden og har svært gode vekstforhold. Han har svært god tro på utviklingen av tare videre.
- Vi har i snart 10 år jobbet med forskning og teknologiutvikling for dyrking av tare. I fjor satte vi ut vårt første storskala pilotanlegg utenfor Frøya med en produksjon i størrelsesorden 100 tonn, som er et av de største anleggene for taredyrking i Europa. Vi hadde svært god vekst i pilotanlegget og har med det demonstrert at taredyrking i stor skala er mulig i Norge, mener han.
Forbereder en ny taresesong
- Vi forbereder oss nå på nytt utsett til vinteren. Taredyrking har en 1-års syklus med utsett av kimplanter fra klekkeriet høst og vinter og innhøsting vår og sommer.
Funderud forklarer at sukkertare er den arten de har jobbet mest med.
- Den vokser raskt og vi har god kontroll på reproduksjon og livssyklus. Men vi jobber også med andre spennende arter som butare og rødalgen søl. Rødalgen kan bli veldig interessant som tilsetning i mat, det er den forskere mener kan smake som bacon, flirer Funderud.
Les også: Oppdretterne ble vist frem på Frøya
- Vi har også glede av en velutviklet infrastruktur og leverandørindustri bygget opp rundt lakseoppdrett. Å nyttiggjøre seg av synergier med laks tror vi blir viktig. Bl.a. er vi nå i ferd med å utvikle tare som en funksjonell fôringrediens i laksefôr. Bruk av tare som et lokalt, marint fôrråstoff til laks er en fantastisk mulighet. Taren kan også nyttiggjøre seg av næringssalter fra lakseanleggene – en vinn-vinn situasjon, mener Funderud.
Les også: Fôringrediens kan bli viktig for å forhindre sykdom
Kommersiell dyrking
- Vår målsetning i Seaweed Solutions er å utvikling taredyrking som en ny og viktig industri i Norge. Vi jobber med både biologi, teknologi og markedsutvikling og ønsker både å starte egne kommersielle dyrkingsprosjekter og å levere teknologi og tjenester til andre aktører, nåde nasjonalt og internasjonalt.
Funderud mener tare er et fantastisk råstoff med stort potensiale for innovasjon og utvikling av nye spennende anvendelser.
- Vi ser en veldig økende interesse for råstoffet bl.a. til bruk i mat, helsekost, kosmetikk og fiskefôr, sier han og legger til at han tror at vi med den lange, norske kystlinjen og det kalde og næringsrike vannet har svært gode naturgitte betingelser for taredyrking her i landet.
- Vi har også høy kompetanse innen marin og maritim teknologi og dermed de beste forutsetninger for å lykkes med å skape en ny industri, konstaterer han.
Les også: Si farvel til svinebacon. Havets bacon er her!
- Fremover ser vi for oss en mer helhetlig utnyttelse av råstoffet. Ved å fraksjonere råstoffet kan de ulike komponentene brukes i ulike markeder for å øke verdien på råstoffet. F.eks kan proteinene brukes til laksefôr og sukkeret gå til produksjon av bioenergi, forklarer Funderud.
Kan du si litt om hvilke forutsetninger en må ha for å dyrke tare?
- I oppstartsfasen for næringen er det en fordel med relativt beskyttede lokaliteter, mens vi på lengre sikt ser muligheter for å bevege oss ut i dypere og mer eksponerte farvann. Det er her det virkelig store potensiale ligger. Vi jobber med teknologi både for beskyttede lokaliteter og dyrking “offshore”.
Funderud mener for å lykkes med dyrking i industriell skala er vi avhengig av videre utvikling av teknologien, spesielt å få til bedre mekaniserte løsninger for høsting og utsett.
- Det har vært en enorm økning i interessen for tare bare de siste par årene. Og vi tror vi nå nærmer oss et punkt hvor kommersiell dyrking for høyverdi produkter som mat kan bli en realitet. Så trenger vi noen flere år på få i gang virkelig storskala produksjon til industrielle anvendelser som fôr, biokjemikalier og bioenergi. Men at dette kommer til å bli en viktig industri i Norge i framtiden har vi aldri vært i tvil om, avslutter Funderud.
• Funderud er utdannet marinbiolog ved NTNU. • Han studerte også i Kina, der han fikk interesse for storstilt taredyrkning.