
- Tid for å spise fisk
Aftenposten skriver at oppdrettslaksen nå spretter opp i handlekurvene når vi i januar skal spise sunnere.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Det har vært mye snakk om miljøgifter i oppdrettslaks. Hva skal jeg tro?, spør Yngve Ekren i et innlegg i Aftenposten.
- Du skal tro på den ferske rapporten til Vitenskapskomiteen for mattrygghet, publisert rett før jul. Den konkluderer med at oppdrettslaks inneholder mindre miljøgifter, altså PCB, dioksiner og sånn, enn vanlig, fet villfisk som makrell og sild. Sist gang VKM, som myndigheten kalles, kom med en fullstendig analyse var i 2006, og da var rådet at gravide og barn ikke burde spise mer enn 400 gram i uken. Slik er det ikke lenger, svarer han.
han peker på at man nå må spise dobbelt så mye laks for å få i oss like mye av de sunne fettsyrene som før i tiden.
- To måltider i uken kan vi klare! Samtidig må det sies at bransjen jobber seriøst med å få mest mulig omega 3 i fisken, men selvsagt ut fra et økonomisk perspektiv.
Men er all oppdrettslaks den samme typen, da?, spør han tilslutt.
Svaret er dessverre både ja og nei. Du kan kjøpe økologisk laks fra Salmar. På Fiskeriet og i et par gourmetbutikker kan du også kjøpe en som heter Label Rouge, en høykvalitetsfisk egentlig beregnet på det franske high end-markedet.