Tok utbytte på 61 millioner for å betale formuesskatten

20-år gamle Gustav Magnar Witzøe fra Frøya er rikest i Midt-Norge, og den yngste milliardæren i skattelistene. I fjor tok han utbytte på 61 millioner for å betale formueskatten.

Publisert

– Det er ikke noe jeg har gledet meg til, sier Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe til Adressa.no om offentliggjøringen.

Etter fylte 20 er han ikke lenger landets rikeste tenåring. Men aksjene i Salmar og flere andre sjømatselskaper gjør at han trolig ligger på topp både på inntekts- og formueslisten i Trøndelag. Han er også yngstemann av landets 33 milliardærer.

Witzøe hadde i fjor en skattbar formue på nær 2,5 milliarder kroner og 61,6 millioner i inntekt, men sier han i realiteten lever et liv som 20-åringer flest. I august flyttet han til Trondheim for å ta opp fag fra videregående, etter å ha jobbet i ett år som røkter på et av Salmars anlegg utenfor Frøya.

– Jeg har hatt et kjempeår, og lært mye både om laks og om næringen. Jeg rakk å være med på alt av operasjoner, både utslakting og utsett av ny fisk, sier han.

Overførte aksjer

Formuen skyldes at Gustav Magnar Witzøe eier 99 prosent av familieselskapet Kvarv AS, som er morselskapet til Kverva. Kverva eier igjen 53,4 prosent av Salmar, et børsnotert konsern som er verdens fjerde største oppdretter av atlantisk laks. I tillegg har Kverva store eierandeler i seks andre sjømatselskaper, og finansielle investeringer i oppdrettsaksjer og andre verdipapirer.

- Kun til formuesskatt

- Utfordringen er den stadig tilbakevendende formuesskatten. Gustav Magnar hadde en inntekt på over 60 millioner i 2012, og den går utelukkende til å betale formuesskatt, sier daglig leder i Kverva, Helge Moen, som mener denne skatten bidrar til å begrense potensialet i oppdrettsnæringen.

– I løpet av et 30 år vil oppdrett være den nye oljenæringen i Norge. Det kan høres voldsomt ut, men er ikke det, sier Moen og henviser til en Sintef-rapport fra i fjor som spådde en seksdobling av oppdrettsnæringen innen 2050.

– Men det kommer ikke av seg selv, og det må store investeringer til fremover. Vi er beredt til å gjøre den jobben, men trenger hjelp fra dem som legger rammebetingelsene. Nå må vi ta ut store utbytter for å betale formuesskatt, og det sliter jeg med å forstå, sier Moen, som kan bli imøtekommet av den ferske Høyre-Frp-regjeringen som har varslet en nedtrapping av formuesskatten.