Trygg sjømat fra de fleste fjorder

Med bakgrunn i den store medieinteressen omkring rapporten ?Kostholdsråd i norske havner og fjorder? ønsker Mattilsynet å presisere at fisk og sjømat fanget i norske fjorder i de aller fleste tilfeller er trygt å spise.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kostholdsrådene gjelder generelt for svært avgrensede geografiske områder, slik som deler av fjorder og havneområder. Det er kun for disse klart avgrensede områdene at det er gitt kostholdsråd, skriver mattilsynet.no.
Fisk og sjømat som er fanget fra andre områder enn de som er omtalt i rapporten er fortsatt å anse som en viktig del av et sunt kosthold.
Kostholdsråd har siden 1960-tallet blitt brukt som et myndighetstiltak for å gi råd til forbrukerne om at sjømat fra noen svært avgrensede deler av havner og fjorder er forurenset.
I tillegg til en historisk oversikt og samlet presentasjon av områdene med kostholdsråd, gjør Mattilsynet nå følgende endringer:
- I Sunndalsfjorden har bedringer i miljøet ført til at kostholdsråd for skjell kan oppheves i deler av fjorden.  
- Narvik, hvor det nå også frarådes å spise skjell. 
- Karmsundet, hvor det nå også frarådes å spise fiskelever.
Nøyaktige geografiske avgrensninger for hvor kostholdsrådene gjelder kan man finne i rapporten (pdf-fil). Kart og nøyaktig avgrensning kan man også finne på   kostholdsrådssidene til Miljøstatus i Norge http://www.miljostatus.no.
Rapporten ble publisert i samarbeid med Statens forurensningstilsyn (SFT) og vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM). Den foreliggende rapporten synliggjør den historiske utviklingen av kostholdsråd for noen svært avgrensede deler av fjorder og havneområder.