
Trygt å spise sushi
Det er liten sannsynlighet for å finne Listeria monocytogenes i sushi. Det viser en ny undersøkelse av sushi kjøpt i Bergen og Oslo.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Undersøkelser omfattet 106 prøver av ferdiglaget sushi som selges til forbrukere som "take away" eller i sushirestauranter. Sushibrettene ble kjøpt fra ulike produsenter i Oslo- og Bergens-regionen, og ble fortløpende analysert høsten 2007. Det ble ikke påvist sykdomsfremkallende Listeria monocytogenes i noen av prøvene. Strenge krav til hygiene Det er kjent at sjømat, spesielt enkelte typer bearbeidet rå fisk, som røkelaks eller rakørret kan være forurenset med Listeria monocytogenes. Denne bakterien kan være årsak til infeksjon hos fostre, nyfødte og personer med svekket immunforsvar. Internasjonalt har Listeria monocytogenes forårsaket store matvarebårne sykdomsutbrudd. Det stilles veldig strenge hygieniske krav til produksjon av sushi. - Sushi er derfor ikke regnet som et risikoprodukt når det gjelder helsefarlige bakterier som Listeria, siden fersk fisk inneholder lite av denne bakterien. Men det forutsetter selvfølgelig at man har fulgt de strenge hygieniske kravene, understreker Friede Andersen, seksjonssjef for Seksjon for fisk og sjømat. Likevel får Mattilsynet stadig henvendelser om det er fare for Listeria i sushi. Andersen forteller det er gjort få undersøkelser på dette området i Norge. For å få mer fakta ba Mattilsynet NIFES og Veterinærinstituttet gjennomføre denne studien. Flere undersøkelser i 2008 - Resultatet er gledelig og bekrefter Mattilsynets vurderinger av sushi, sier Friede Andersen. Hun kan også fortelle at man vil få enda mer kunnskap om dette i år. - Mattilsynet skal ha et eget overvåknings- og kontrollprogram i 2008 som skal kartlegge forekomsten av fremmedstoffer, parasitter og mikrobiologiske parametrer som Listeria monocytogenes i sushiprodukter i Oslo og Bergen, sier hun. I dag har man god kunnskap om innholdet av fremmedstoffer i laks, ørret, makrell, kamskjell. - Men i tillegg til disse artene er det en del eksotisk fiskeslag som serveres som sushi som f. eks smørfisk, tunfisk og kingfish. Disse fiskeslagene har vi ikke har så god kunnskap om når det gjelder innhold av fremmedstoff, sier hun.
Det er Nasjonalt institutt for ernæring og sjømatforskning (NIFES) og Veterinærinstituttet som har gjennomført undersøkelsen av sushi på oppdrag fra Mattilsynet, skriver matportalen.no.