Åtte prosent av laksen som selges i Norge er importert

I 2012 var åtte prosent av laksen som ble solgt i Norge importert. - Mange nordmenn tror de spiser Norsk Laks også når de spiser fryst laks, selv om virkeligheten kan være en annen, sier Paul Aandahl i Norges Sjømatråd. Han mener likevel at norsk laks er svært konkurransedyktig på hjemmemarkedet.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Elisabeth Nodland

Norsk laks er populært. Det er ingen tvil om det. Likevel kan en runde i frysedisken gi et inntrykk av at det også selges store mengder chilensk laks, eller laks fra Norge som er prosessert i utlandet.

- Mange nordmenn tror de spiser Norsk Laks også når de spiser fryst laks – selv om virkeligheten kan være en annen, sier Paul Aandahl i Norges Sjømatråd. Norsk Laks selges først og fremst som fersk råvare (også i røyking). Chilensk Laks i Norge (og Europa for øvrig) selges som fryst råvare. Norges Sjømatråd har også i sin markedsføring av laks valgt å fokusere på fersk laks fra Norge. Dette fordi fokus på pris i forhold til kvalitet er langt høyere innenfor fryst enn innenfor fersk. Samtidig mener vi i Sjømatrådet at det ligger et betydelig potensial i å utnytte preferansen til Norsk Laks også innenfor den fryste kategorien, og vi mener derfor at det i lang større grad enn i dag bør benyttes opphavsmerking også på fryste produkter.

- Laks er den raskest voksende arten i norsk dagligvare

Når dette er sagt, mener Aandahl at norsk laks helt klart konkurrerer bra på hjemmemarkedet.

- Laks er den største ferske fiskearten i Norge. Laks er også den raskest voksende arten i norsk dagligvare, og den vokser langt raskere enn den generelle veksten innenfor dagligvaresektoren. Laks som art konkurrerer derfor godt i hjemmemarkedet, sier Aandahl. Norsk laks driver denne veksten gjennom en betydelig omsetningsvekst på ferske lakseprodukter.

- Vi mener at konkurranse dreier seg om en rekke ulike faktorer. Pris er en av disse faktorene, men kjennskap og preferanse til laks som produkt og Norsk Laks er også veldig viktig. For sjømatrådet er ikke konkurransen først og fremst orientert om laks fra andre land, men hvordan vi skal vinne enda flere sjømatkonsumenter fra rødt og hvitt kjøtt og hvordan vi skal få sjømatspiserne til å velge Norsk.

Norge importerer også laks

- I 2012 importerte Norge 1809 tonn lakseprodukter. Omregnet til Rund vekt ble det importert 3196 tonn. Dette utgjør om lag åtte prosent av det totale laksekonsumet i Norge, sier Aandahl. Om lag 40 prosent av importen kommer fra Europeiske land. Mesteparten av denne laksen stammer opprinnelig fra Norge. I tillegg stammer en del av den importerte laksen fra Asia opprinnelig fra Norge. Hvis vi antar at halvparten av den importerte laksen (totalt) stammer fra Norge utgjør den den utenlandske andelen av laksekonsumet i Norge om lag fire prosent