Bjørn Erik Stabell

Typisk norsk

Den norske laksen egner seg til det meste, også til å knuse myter om norske matvaner.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– At nordmenn ikke spiser fisk, er en merkelig myte. Vi spiser mye fisk målt mot land vi gjerne sammenligner oss med, og vi spiser stadig mer laks. Det sier Bjørn-Erik Stabell som er markedssjef for Norden i Eksportutvalget for fisk i en pressemelding. Hver eneste nordmann spiser i snitt mer enn 46 kilo fisk og sjømat hvert år. Det gjør oss best i Skandinavia og tolvte best av alle land i verden. Populær laks Det er spesielt den norske laksen som bringer norske matvaner så høyt opp på disse listene. Hvert år spiser hver nordmann i snitt 7,5 kilo laks. – Norge er lakselandet framfor noe annet i verden, med den beste laksen rett utenfor vår egen stuedør, sier Stabell. Japanerne bruker den rå på sushi, tyskerne baker den i ovnen, og de kresne franske ganer legger den røykte varianten i baguettene. I flere land på kontinentet ypper merkevaren norsk laks seg mot Coca Cola i popularitet. Selv om den er så ettertraktet utenlands at laks er én av våre største eksportartikler, er vi fortsatt blant verdens største laksekonsumenter selv. Kun finnene spiser like mye, ingen spiser mer – og det er heller ingen skyer i horisonten: Vi spiser i dag mer enn dobbelt så mye laks hjemme sammenlignet med for elleve år siden, og det er spesielt de unge som foretrekker stadig mer norsk laks. Forbrukere under 30 år har fordoblet lakseforbruket på bare sju år. Helsetrend blant unge Sosiolog Annechen Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning har i mange år forsket på norske matvaner. Hun tror ungdoms økende interesse for sunn mat kan forklare laksens lykke i denne generasjonen. For ti år siden sa 36 prosent av norske ungdommer at de var svært eller ganske interessert i å ha et helseriktig kosthold, nå er dette økt til 48 prosent. Det er også stadig færre unge som mener at så lenge maten er god, har det ingen betydning om den er sunn eller ei. – Denne økende helsebevisstheten kommer til uttrykk både i holdninger og handlinger hos unge. De er mer skeptiske til sukker, fett, brus og fast food, og de velger stadig mer av det meste som er sunt: Laks, ørret, hvitt kjøtt, frukt, grønnsaker, springvann, flaskevann og magre melkeprodukter, sier Bugge. God og anvendelig Stabell mener mer laks i nye former de siste årene har vist spesielt unge forbrukere at den norske laksen er det beste fra flere verdener: Den er for det første god, så er den sunn, og i tillegg svært anvendelig. – Laksen krever lite behandling, den er mild og god på smak og lar seg lett å bruke i mange slags retter. For eksempel kan laks erstatte kjøtt i supper, taco og wraps, sier Stabell. Et ekstremt godt utvalg av laksefileter i singelpakker har gitt fisken mange nye bruksområder de siste årene. Stabell tror det er lignende produktutvikling som også i framtida vil holde det norske laksekonsumet høyt. Dermed rykker nordmenn også stadig nærmere målet i ernæringsrådene fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet. I en rapport om fisk og annen sjømat anbefaler komiteen minst fire sjømatmåltider i uka, blant annet på grunn av helseeffekten av fiskens omega 3-fettsyrer.