Christian Chramer

Usikker på korttidseffekten

Christian Chramer i Norges Sjømatråd er usikker på hvordan de siste dagers negative oppslag vil påvirke omsetningen av laks de kommende månedene, men er trygg på at norsk laks som merkevare står sterkt likevel.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Christian Chramer mener norsk laks som varemerke står trygt. Foto: Kari Johanna Tveit

Mandagens førstesideoppslag i VG med overskriften «Ikke gi laks til barna» har utvilsomt nådd ut til mangfoldige tusen. De siste dagene har de offisielle etatene drevet brannslukking i stor skala. Kommunikasjonsdirektør i Norges Sjømatråd, Christian Chramer sier at det har vært noen hektiske dager.

- Vi har jobbet mye med denne saken siden den kom på førstesiden av VG på mandag. Vår jobb i denne saken har vært å gjøre Mattilsynet tilgjengelig for svar og sørge for at svaret kommer så fort som mulig. Og at det er mulig å få det distribuert til ulike norske sjømatbedrifter og til kontorer i utlandet, slik at man kan svare på henvendelser fra norsk og utenlandsk presse, sier Chramer til Norsk Fiskeroppdrett / Kyst.no.

Les også: Leger og professorer: Barn og gravide bør ikke spise oppdrettslaks

- Argumentene når ut

Brannslukkingen etter VGs førstesideoppslag har nå pågått i tre dager. Chramer er sikker på at du næringens motargumenter har nådd ut til forbrukerne.

- Ja, jeg tror vi når ut. Det vet jeg at vi gjør fordi det måler vi regelmessig. Men det er ikke bra for næringen at påstander blir kastet frem slik dem gjør her. Det skulle jeg gjerne vært foruten, sier kommunikasjonsdirektøren.

Han er usikker på hvordan dette oppslaget vil påvirke omsetningen de kommende månedene, men er trygg på at norsk laks som merkevare står sterkt.

- Det er for tidlig å si. Men vi har målt regelmessig de siste fire årene, både i Norge og i utlandet og vi ser at omdømmet til norsk laks er veldig sterkt. Tilliten til Norge som en produsent av sunn og trygg sjømat er veldig høy. Historisk sett ser vi at det stadig kan komme påstander og negative oppslag, men de oppslagene som kommer synes å ha relativt liten skadevirkning, sier Chramer.

Kodeord åpenhet

Siden den såkalte Scienceartikkelen ble publisert tilbake i 2004 har saker om giftinnhold i norsk laks dukket opp med jevne mellomrom. Chramer mener det er vanskelig å forutse slike oppslag, men er sikker på at det er rom for forbedring.

- Man kan alltid bli bedre i alt man gjør – også når det gjelder det å fortelle publikum om de sunne og gode produktene fra norsk sjømatnæring. Det er også alltid noen som er kritisk og som velger å fokusere på enkeltelementer fordi det er deres spesialfelt og særinteresse. Disse kan man ikke alltid forutse.

Han holder imidlertid fast på at norsk sjømatnæring er i verdenstoppen når det gjelder informasjon og åpenhet.

- Det vi er gode på er overvåkning og respons på de tingene som kommer. Grunnlaget vårt er åpenhet og der er vi i verdensklasse, sier Chramer avslutningsvis.

Les også: Mener advarselen er grunnløs

Les også: Miljøgifter i mennesker er dramatisk redusert de siste årene