
– Utslakting og brakklegging er løsningen
- Det må umiddelbart lages en plan for nedslakting av all oppdrettsfisk i områdene med mest lus, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Konsekvensen av ikke å ta luseproblemet på alvor vil føre til større press på villaksen og miljøet, mener WWF. Dersom lusesituasjonen blir verre vil også oppdrettsnæringen rammes og det kan føre til færre arbeidsplasser og tapte eksportinntekter, skriver naturvernsorganisasjonen i en pressemelding. - Anleggene hvor laks har blitt slaktet ut bør legges brakk i et halvt år. Deretter må det kartlegges om grunnlaget er til stede for å starte opp igjen etter strengere regler. Det er helt uholdbart om næringen nå, når alle instanser roper varsku, får drive videre som om ingenting har hendt, sier Hansson i en pressemelding.
Frivillighet fungerer ikke I 2002 ble det ropt varsko om lusesituasjonen i oppdrettsnæringen. Daværende miljøvernminister, Børge Brende, innkalte til krisemøte hvor en rekke involverte aktører deltok. Mange konstruktive forslag ble lagt på bordet, slik som pålagt, samlet avlusning i hele områder,
- Næringen lovet da bot og bedring, og det ble utarbeidet en frivillig handlingsplan mot lus. Nå, syv år etter, ser vi at frivillighet og løfter fra næringen ikke fungerer. Norge produserer nær 1 million tonn oppdrettslaks, mer en dobbelt så mye som i 2002. Situasjonen er i dag mye verre, fordi vi ser resistens hos lusen mot de vanligste behandlingsmetodene og antall fisk i sjøen er altfor høy, sier Maren Esmark, leder i naturvernavdelingen til WWF i en pressemelding.
Uansvarlig regjering legger opp til økt vekst - Regjeringen gjør situasjonen ekstra farlig ved å legge opp til økt vekst i næringen neste år, sier Hansson. Dette kan få dramatiske følger for villaksen og sjøørreten, men også for næringen selv, som risikerer at situasjonen kommer helt ute av kontroll. Det er helt utrolig at FHL i disse dager er på Stortinget og ber om økt vekst og tilgang til nye arealer. Det som nå trengs, er å redusere mengden oppdrettsfisk som står i sjøen, avslutter Rasmus Hansson.