Utvikler nytt gigantisk kunnskapssenter i Trondheim

- Gode laboratorier er avgjørende innen teknologisk forskning og utvikling, sier Atle Minsaas fra Marintek, som er prosjektleder for Ocean Space Centre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Linn Therese Skår Hosteland

Bakgrunnen for prosjektet er at dagens Marinteknisk Senter begynner å bli foreldet

Ocean Space Centre i Trondheim, skal se slik ut.

- Blant annet er deler av laboratoriet i dag hele 75 år gammelt, og innehar ikke egenskapene som vi trenger for å møte fremtidens utfordringer, sier Minsaas til kyst.no.

Allerede i 2005 startet planene med senteret og trinn én med visjonsplanen var ferdig i 2010. Prosjektet har hatt støtte fra regjeringen siden start og som del av statsbudsjettet 2014 fikk prosjektet 15 millioner kroner til forprosjekteringen. Det nye kunnskapssenteret forventes å stå ferdig i 2022.

- Både Nærings- og fiskeridepartementet, Kunnskapsdepartementet og Olje- og energidepartementet er inne i prosjektet og bidrar vesentlig til finansieringen av utredningsarbeidet, forteller Minsaas.

Tester anleggene til sjøs

Alte Minsaas forteller at avansert teknologi er veien for havbruk i fremtiden. Foto: Marintek

Målet er å få bygget et nytt kunnskapssenter med laboratorier som skal møte fremtidens behov innen havroms-industriene. Det er fem strategiske satsningsområder innenfor Ocean Space Centre; smart maritim, dypvann, Arktis, fornybar og sjømat.

- Innen havbruk satser vi blant annet på uttesting av merder til havs, som for eksempel Salmars prosjekt. I havbassenget har vi nå testet ut en demomodell av denne typen. Her har vi simulert bølger, vær og vind slik at man kan få et naturtro innblikk i hvordan anlegget blir påvirket, sier han.

Marintek, NTNU og Sintef er pådrivere i prosjektet og Minsaas forteller at deres rolle under og etter en slik uttesting, er å kunne bidra med korrigering og idéer til teknologiutviklingen.

- Det er viktig å få testet ut konsepter slik at teknologien fungerer og vi får det til. Alt handler om avansert fysikk og teknologi. Arbeidet er veldig omfattende, sier han.

Arne Fredheim, forskningssjef ved Sintef Fiskeri og havbruk sa til Teknisk Ukeblad at han er helt sikker på at sjømatproduksjonen vil øke.

- Jeg er overbevist om at havbruk blir en langt større næring i Norge i årene som kommer. Om det blir større enn olje og gass, tror jeg ikke, men veksten i produksjon av fisk vil helt sikkert øke, sier Fredheim.

Mer om prosjektet finner du her.