
Utvilsomt en fordel med fiskeolje
Fiskefôr basert på en høy andel av marine råstoffer har udiskutable fordeler sammenlignet med fôr basert på vegetabilia, skriver Bogi Nielsen i Polarfeed. i en pressemelding.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
VG Nett presenterte mandag veterinær Sverre Seierstads forskning som viser at konsumert laks som har fått fôr med kun marine oljer gir en tydelig og målbar positiv effekt på helsen til hjertepasienter, sammenlignet med resultatene oppnådd med en laksediett bestående av fisk som har fått fôr med høy andel av vegetabilsk olje. Forskningsprosjektet ble gjennomført i samarbeid med Ullevål sykehus. -Vi ønsker ikke å gå inn i noen polemikk med konkurrentene våre, men sammenligningen som gjøres med villaks synes vi er litt søkt. Det som er interessant er oppdrettslaks sammenlignet med oppdrettslaks, og i den sammenhengen taler resultatene fra Sverre Seierstads forskning for seg selv, sier Nielsen. Polarfeed er lillebroren blant de norske fôrprodusentene, og skiller seg fra de øvrige ved å bruke kun marine oljer i fôret, i tillegg til en høy andel med marint protein. Grunntanken bak er at dette er best for fiskens helse. -Det ville vært både enklere og billigere for oss å bruke mer vegetabilske råvarer, men vi lar være fordi vi ikke er tilfreds med den forskingen og dokumentasjonen som per i dag foreligger rundt bruken av vegetabilske råvarer i fôr. Vi etterlyser dokumentasjon på innvirkningen denne typen råvarer har på generell tarmhelse, vintersår, muskel- og hjertelidelser samt immunsystemet og den generelle motsandskraften mot smittsomme fiskesykdommer. Vi innser at vi over tid vil måtte ta i bruk nye råvarer, men her må mer kunnskap på plass først, mener Nielsen. At fôr med høy andel av marint råstoff er godt for fisken, er ikke Polarfeed i tvil om. -Det er innlysende at det man spiser har betydningen for helsen, og det er like innlysende at fisken har best av et fôr som ligger tett opp mot fiskens naturlige diett. Vi får tilbakemeldinger fra våre kunder om at kvaliteten, og derved andelen med superior-laks, er høyere for grupper som har gått på vårt fôr kontra grupper som har fått fôr med høyere andel vegetabilia. For oss er det en bekreftelse på at vi gjør noe riktig. Vår anbefaling vil derfor være å gå for et fôr med høy marin andel, samtidig som vi selvfølgelig er åpne for å blande inn mer vegetabilia hvis kunden skulle ønske det, sier Nielsen.