Uvisse konsekvenser
- Det er for tidlig å si om dioksinnivåene i vågeval får konsekvenser for eksport av norske hvalprodukter, og i tilfelle hvilke, sier fiskeriministeren.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Det er for tidlig å si om dioksinnivåene i vågeval får konsekvenser for eksport av norske hvalprodukter, og i tilfelle hvilke. Det er nødvendig med resultater fra flere prøver før vi tar stilling til konsekvensene, sier fiskeriminister Otto Gregussen i forbindelse med målingene av dioksin og dioksinlignende PCB i kjøtt og spekk av vågehval. Målingene er gjennomført i regi av Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt og viser at kjøtt fra de undersøkte vågehvalene er uproblematisk å spise med hensyn til dioksin og dioksin-lignende PCB. Derimot viser analysene av spekket høye verdier av de samme stoffene, i forhold til tolerable inntak anbefalt av Verdens helseorganisasjon. Resultatet bygger på fem prøver, og fiskeriministeren viser til at Ernæringsinstituttet nå vil analysere flere prøver. Resultatene vil være klare i løpet av våren. Samtidig undersøker Veterinærinstituttet prøver av senere års hvalfangst med hensyn på PCB. Det er ennå ikke gitt lisenser for eksport av vågehvalprodukter. Flere vilkår må først oppfylles, blant annet at det norske DNA-registeret for vågehval er operativt. Det vil ennå ta en del tid. Derfor vil det være tid å vente på de mer omfattende undersøkelsene før det gis lisens for eksport. Gregussen understreker at det ikke vil være aktuelt å eksportere hvalprodukter med for høyt innhold av disse stoffene.