Vaksinebivirkninger kan reduseres

Temperatur og lysforhold av vaksinering er forhold som påvirker bivirkningsgraden etter vaksinering, har Arne Berg ved Havforskningsinstituttet funnet ut.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Temperatur og lysforhold av vaksinering er forhold som påvirker bivirkningsgraden etter vaksinering, har Arne Berg ved Havforskningsinstituttet funnet ut. - Våre resultater har vist at bivirkninger etter vaksinering kan redusere, og at oppdretteres valg av både vaksine strategi og -type har stor betydning, sa Arne Berg på Produktivitetskonferansen. Resultatene viser at høy temperatur ved vaksinering øker grad av sammenvoksing, samtidig som senere temperaturendringer etter akkuttfasen påvirker utviklingen. Størrelse ved vaksinering påvirker også graden av sammenvoksninger, de3r de minste får mer enn d større fisk. - Vi anbefaler at ett-årssmolt vaksineres i perioden november til februar, eller at temperaturen er kommet under 9 grader. For høstsmolt er fleksibiliteten mindre, og da anbefales vaksinering i perioden med kort dag når veksten er noe redusert. Ved denne strategien reduseres vekttapet som normalt forventes 1 til 2 mnd etter vaksinering, sa Berg.