Vanskelig å spore fisk

Kun 10 av 16 fiskeprodukter kunne spores fra butikk til råvarekilde. Dette viser en beredskapstest på matvaretrygghet utført i norsk dagligvarehandel, melder Fiskeriforskning.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Produkter med ulik bearbeidingsgrad av villfanget og oppdrettet fisk ble kjøpt i butikker og forsøkt sporet tilbake til fiskefartøyet eller oppdrettsanlegget. Krav fra marked og myndigheter til matvaretrygghet og sporbarhet var bakgrunnen for undersøkelsen. I undersøkelsen ble 16 ulike fiskeprodukter kjøpt i butikk. 12 av disse var basert på villfanget fisk og fire basert på oppdrettsfisk. Utgangspunktet for sporingen var merking på forbrukerpakning eller informasjon fra personalet i ferskvaredisk. For produktene i forbrukerpakning med kontaktinformasjon ble denne brukt som utgangspunkt for sporing, forøvrig ble butikk eller kjede kontaktet. Mangler systematikk Selv om utvalget av produktene i beredskapstesten var forholdsvis lite er ikke tilstanden i bransjen tilfredsstillende når det ikke var mulig å finne råvarekilder for seks av disse, altså nærmere 40 prosent av produktene. I de butikkjedene der sporing var mulig, var dette i stor grad basert på nøkkelpersoners kunnskap og tilstedeværelse, og mindre på systematiske registreringer. Kan få store konsekvenser - Dette kan medvirke til at større partier må trekkes tilbake fordi det ikke er praktisk mulig å få fram nok informasjon til å gjennomføre en tilbaketrekking av en avgrenset produktmengde, sier forsker Kine Mari Karlsen ved Fiskeriforskning. Undersøkelsen er utført av SINTEF Fiskeri og havbruk og Fiskeriforskning i samarbeid med Norges Fiskarlag og Norske Sjømatbedrifters Landsforening. Prosjektet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.