Vekst og prisfall i blåskjellmarkedene
De store europeiske markedene for blåskjell fortsetter å vokse, men prisene er under sterkt press. Sterkt økende produksjon i Chile har ført til at chilenske produsenter tar stadig større andeler av markedene for fryste skjell.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Spanske produsenter gjør seg sterkt gjeldende i flere europeiske land med levende blåskjell, og markedskampanjer i Italia og Frankrike har gitt meget positive utslag. Prisene på ferskmarkedet er imidlertid også presset.
Eksporttall for 2004 forteller at Frankrike økte det totale importvolumet med 10 prosent til 60.100 tonn, mens Tyskland hadde en like stor prosentvis økning til 29.500 tonn. Hele den italienske blåskjell-importen økte med fire prosent til 40.800 tonn. I alle tre markedene økte importen av både levende og prosesserte skjell.
Prisene faller, og i Frankrike gikk de ned i 2004 med gjennomsnittlig fire prosent for alle kategorier. I Frankrike utgjorde levende skjell i fjor 76 prosent av blåskjellimporten, eller 46.000 tonn, og nederlandske selskap leverte en tredjedel av dette volumet.
Spanske produsenter i Galicia har imidlertid vært aggressive i dette markedet, og importen av spanske blåskjell økte i fjor med 65 prosent til 14.500 tonn. Gjennomsnittsprisen til de spanske produsentene var relativt lave 0,80 euro per kilo, fallende fra 0,87 euro to år tidligere, i 2002.
En enda verre prisutvikling har ferske galiciske blåskjell gjennomgått i Italia, etter at eksporten i fjor la på seg 110 prosent. Gjennomsnittlig kilopris har falt fra 1,3 euro i 2002 til 0,71 euro i fjor.
Hellas har i det aller siste begynt å utfordre spansk skjellnæring i det europeiske markedet for ferske skjell. I Frankrike skjedde i fjor en volumdobling i importen av greskproduserte skjell, men nivåene er fortsatt lave. Chilenerne økte sitt salg av fryste skjell med 50 rundt prosent, og de sør-amerikanske blåskjellene har tatt rundt en femtedel av dette markedet.