Verdens største på oppdrettsforskning
Norge fikk verdens største forskningsstasjon for havbruk da fiskeriminister Svein Ludvigsen tirsdag klippet snora og åpnet Centre for Aquaculture Competence (CAC) i Hjelmeland. Bak forskningsstasjonen står Marine Harvest, Skretting og AKVAsmart.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
CAC er en unik arena for storskalaforsøk som det til nå ikke har vært mulig å gjennomføre. Med et slik testanlegg blir forsøkene 100 prosent realistiske og en-til-en sammenlignbare med kommersiell drift. Dette vil bidra til å gjøre moderne havbruk enda mer effektivt og bærekraftig, og gi norske oppdrettere en konkurransefordel. Helt fra starten innleder CAC et formalisert samarbeid med tunge eksterne fagmiljøer som med Høgskolen i Stavanger, Veterinærinstituttet, Norges veterinærhøgskole og Nasjonalt institutt for ernæring og sjømatforskning. Miljøstiftelsen Bellona vil også bruke anlegget. Forsøkene er allerede i gang. Den første fisken ble satt ut i april i år, og i løpet av sommeren er de mange og avanserte kontroll- og registreringssystemene testet og innkjørt. CAC setter nå i gang en serie forsøk som retter seg mot fôr, fôringsrutiner og fôringsteknologi. På en forskningsstasjon som CAC kan forskerne følge grupper å flere hundre tusen fisk hele perioden fra den blir satt ut som 70?80 grams smolt til den er slakteklar, og også lener ut i verdikjeden. Derfor kan de finne de optimale fôr og fôringsmetodene og også teknologien som gir de beste resultatene i stordrift, slik den foregår på kommersielle oppdrettsanlegg. Det er en stor fordel, for resultat fra forsøk som blir utført i mindre målestokk og laboratorier, lar seg ikke uten videre overføre til fullskala drift. En stor politikerdelegasjon deltok på åpningen. Sammen med fiskeriministeren kom statssekretær Janne Johnsen i Fiskeridepartementet, en stor gruppe stortingsrepresentanter og ordførere fra Ryfylke. Fra Nutreco, konsernet som eier Skretting og Marine Harvest, deltok blant andre administrerende direktør Hans den Bieman. Fakta om Centre for Aquaculture Competence · FoU-konsesjon på 36 000 m3 · i overkant av 600.000 fisk · formalisert samarbeid med Høgskolen i Stavanger, Veterinærinstituttet, Norges veterinærhøgskole, Nasjonalt institutt for ernæring og sjømatforskning, og Bellona. · fisken blir testet helt fram til sluttkunden, som fersk, filletert og røykt. · 24 sensorar som registrerer miljøparametre i luft og sjø i tillegg til 12 sensorer som registerer fôr i sjøen. · nær 40 kamera over og under sjø for å overvåke fisken og se hvordan teknologien fungerer · fag- og forskingsområder: Fiskehelse, fôrutnytting, mattrygghet, fiskekvalitet, fôrings- og sensorteknologi, økonomi · fôrforsking 2003: konsekvenser av vegetabilsk olje i fiskefôr ? vekst, fôrforbruk og kvalitetsparametre som fettinnhold og farge · fiskefôrsking 2003: helse og dyrevelferd, mattrygghet · teknologiforsking 2003: fôringsmetoder og sensorteknologi til automatisk fôring · CAC er eid likt av AKVAsmart ASA, Marine Harvest Rogaland AS og Skretting AS · CAC ligger i Garsundet mellom Ombo og Randøy i Hjelmeland kommune