Veritas-godkjent laks

Produksjonen av den Veritas-godkjente laksen Verlasso øker. I fjor slaktet AquaChile over 2100 tonn atlantisk laks med denne typegodkjennelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Christian Perez

Produksjonen av Verlasso-laks ble etablert i et samarbeid mellom Dupont og Aquachile i 2007. Fire år senere har produksjonen økt betydelig, og i fjor ble det produsert Verlasso-laks på 19 lokaliteter, hvorav det ble slaktet fisk fra sju. Hele 2 162 tonn laks av Verlasso-merket ble slaktet i 2014.

- Fem lokaliteter for produksjon av Verlasso laks ble sertifisert av Det Norske Veritas i 2014. Hovedkriteriene for å sertifisere laksen under Verlasso-merket er å redusere bruken av marine oljer uten at det skal gå ut over omega-3 innholdet i laksen. Videre stilles det strenger miljø-krav til produksjonen. Blant annet skal tettheten være lavere enn i et konvensjonelt anlegg, nøten skal ikke være impregnerte med kobberstoff, og det er strengere krav drifts-og hviletid for lokalitetene. Forholdet mellom fisk inn og fisk ut skal være mindre eller 1: 1.

Forutsetningen for dette er blant annet at bruken av fiskeolje erstattes med en gjær som er rik på Omega-3. Denne er patentert og produsert av Dupont.