
-Veterinærinstituttet har ingen skjult agenda
Veterinærinstituttet svarer på Ketil Rykhus i One Health Consultans sin kronikk der han stiller spørsmål ved instituttet sin agenda i forbindelse med publisering av en undersøkelse fra 2011 om kveis i laks.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I en kronikk i kyst.no 20. september stiller Ketil Rykhus spørsmål om hvilken agenda Veterinærinstituttet har ”når det bidrar til et slikt oppslag i media?”, og sikter da til Finansavisens oppslag om funn av kveis i norsk oppdrettslaks 15. september. Veterinærinstituttet har i denne saken, som i alle andre saker, ingen agenda ut over å frambringe forskningsbasert kunnskap til forvaltning, næring og allmennheten, og gi kunnskapsbaserte råd til forvaltningen.
Som ansvarlig for Diagnostikkavdelingen og faggruppen som har rapportert funnet av kveis i oppdrettslaks, ønsker jeg å informere om Veterinærinstituttets håndtering av saken.
I begynnelsen av juli 2011 ble jeg informert av seksjonsleder Tor Atle Mo om at de hadde funnet kveis i taperfisk som var tatt ut av veterinærstudenter i forbindelse med besøk i et oppdrettsanlegg. Det ble arrangert møte med eier av produksjonsanlegget hvor vi informerte om funnet og at Mattilsynet også ville bli orientert. Mattilsynet fikk deretter oversendt informasjonen vi hadde om funnene.
Siden tidligere studier har vist at norsk oppdrettslaks er fri for kveis, betraktet vi funnet som uventede. Det ble derfor inngått et samarbeid med oppdretter om å gjennomføre en mer omfattende studie av fisken i anlegget. Vi fikk sendt inn 50 normale laks og 50 tapere for videre undersøkelser.
Laboratorieundersøkelsene var tidkrevende og de ble gjennomført på slutten av 2011 og begynnelsen av 2012. Straks laboratoriearbeidet var avsluttet ble det avholdt et møte med Mattilsynet, NIFES og eier av produksjonsanlegget. Det ble der det avtalt at Veterinærinstituttet skulle lage et notat vedrørende funn av nematoder i oppdrettslaks.
Den 30. mai sendte vi brev til Mattilsynet og orienterte om funnet. Brevet var vedlagt et notat på engelsk som beskrev bakgrunnen for studiet av de 100 laksene, hvordan undersøkelsen ble gjennomført og hva som ble funnet. Notatet ble avsluttet med følgende konklusjon “ Anisakis simplex has been found on viscera and in the musculature of “runts” but not in harvest quality fish in one cage in a Norwegian salmon farm.”
I forkant av at brevet og notatet ble sendt Mattilsynet, ble Mattilsynet også informert om at Veterinærinstituttet arbeidet med en nettmelding om saken. I samarbeid med Mattilsynet ble det besluttet å utsette publiseringen av funnene i taperfisk til forslag til norsk forskrift og veileder vedrørende parasitter var sendt ut på høring. 13. juli ble vi informert om at forskriften ennå ikke var klar til å sendes på høring. Samtidig uttrykker Mattilsynet forståelse for at Veterinærinstituttet ikke lenger kan vente med å formidle sine vitenskapelige resultater. Vi valgte likevel å utsette publiseringen til 7. september, hvorpå Finansavisen fanget opp saken og hadde et oppslag 15. september
Det er en del av Veterinærinstituttets samfunnsoppdrag å formidle forskningsbasert kunnskap til allmennheten, og vi er opptatt av å ha en best mulig informasjonsflyt og koordinering med Mattilsynet og andre berørte aktører rundt publisering av våre resultater. I denne saken har vi etter vårt skjønn gitt Mattilsynet og NIFES rikelig med tid til å forberede seg på publiseringen av resultatene.
Arne Flåøyen
avdelingsdirektør Veterinærinstituttet