
Vi blir det fisken spiser
Endrer fisken sin meny, blir også menneskets næringsinntak endret. Sverre Ludvig Seierstad har gjennom sitt doktorgradsarbeid undersøkt de biologiske effektene av å erstatte fiskeolje med vegetabilske oljer i fiskefór.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Seierstad har sett på hvordan en slik kostomlegging påvirker fiskens og menneskets helse. Forskningsprosjektet Fjord til Bord har vært et samarbeid mellom Norges veterinærhøgskole, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømat forskning (NIFES), Nutreco ARC og Ullevål universitetssykehus. Laksefór har tradisjonelt hatt marint råstoff som hovedingrediens. Av flere årsaker som økt etterspørsel, økt produksjon i akvakultur samt klimatiske forhold, er marint råstoff i ferd med å bli en begrensende og kostbar vare. Av den grunn ønsker oppdrettsnæringen å anvende alternative lipidkilder (fettkilder) i fór til oppdrettslaks. Vegetabilske oljer har vist gunstige egenskaper i forhold til fiskens appetitt, fóropptak, vekst og kvalitet. I dette doktorgradsarbeidet ønsket man å studere hvilken effekt bruk av alternative oljer i fór har på fiskens og menneskets helse. Marine oljer er rike på langkjedede omega-3 fettsyrer (EPA og DHA) som har vist å ha gunstige effekter i forbindelse med hjerte – og karsykdom hos menneske. Seierstads forskningsarbeid har satt fokus på hjerte/kar-parametere og betennelsesmarkører hos både laks og menneske. Fóringsforsøkene med oppdrettslaks har dels vært utført i Gildeskål og dels i Stavanger. I studiet har det vært brukt vill laks som referansefisk. Denne har blitt fanget i Namsen (Lilleøen, Namsos). Sverre Seierstad har gjennom sine studier undersøkt utvikling av fortykninger i veggen av kransarteriene hos atlantisk laks gjennom fiskens livssyklus, og han har vist at sammensetningen av fettet i fiskefóret ikke påvirker utviklingen av forsnevringer i kransarteriene hos oppdrettslaks. I samarbeid med Ullevål Universitetssykehus ble hjertepasienter med påvist kransarteriesykdom (aterosklerose) satt på tre ulike menyer med laksefilet som inneholdt ulike mengder av fiskeolje og vegetabilsk olje. Det ble vist at sammensetningen i fiskefileten påvirket fettsyreprofilen i blodet hos pasientene, og de gunstige marine omega-3 fettsyrene steg betraktelig hos de som spiste fisk som hadde fått ren fiskeolje i fóret. Hos disse pasientene ble det også vist at risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, og markører for slik sykdom, ble forandret i en gunstig retning, sammenliknet med de som spiste fisk som var fóret med ren rapsolje. Vi blir altså det fisken spiser. Sverre Ludvig Seierstad disputerte 15. februar 2008 for dr.med.vet. graden ved Norges veterinærhøgskole med avhandlingen: ”The effect on fish and human health of replacing marine oils by vegetable oils in feeds of Atlantic salmon”. Personlig informasjon Sverre Ludvig Seierstad kommer opprinnelig fra Namsos og er utdannet veterinær ved Norges veterinærhøgskole i 1996. Arbeidet med denne doktorgraden er utført ved Norges veterinærhøgskole, institutt for basalfag og akvamedisin, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) og Ullevål universitetssykehus, Hjertemedisinsk avdeling. Finansiering kommer fra Norges forskningsråd i samarbeid med Nutreco ARC (nå Skretting ARC).