Tarald Sivertsen

- Vi kan ikke være bekjent av rømningsnivået

FHL understreker at de vil gjøre alt som står i sin makt for å få ned rømningstallene. Oppdrettere og utstyrsleverandører har nå inngått et felles prosjekt for å utbedre svakheter etter rømningstilfellene.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Henrik Wiedswang Horjen

- Vi har satt vår ytterste kompetanse på dette feltet for å få bukt med problematikken, og vi er allerede klar over årsaksforholdet til rømningene. Vi har allerede avdekket av teknisk svikt er hovedforklaringen bak rømningene. Det at vi ikke har noen ukjente x-er i rømningsproblematikken gjør at muligheten for å forbedre oss er betraktelig lettere, sier leder for rømningsutvalget i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening, Tarald Sivertsen.

FHL har en uttalt nullvisjon på rømningsproblematikken. Etter at stormen Berit alene tok med seg 130 000 laks i dragsuget har kritikken nok en gang haglet mot næringen for manglende sikkerhet rundt anleggene.

Les mer: Høyeste antall rømte laks siden 2006

Artikkelen fortsetter under bildet..

Tarald Sivertsen

KAN IKKE VÆRE BEKJENT AV RØMNINGSNIVÅET: leder for rømningsutvalget i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening, Tarald Sivertsen, sier at de tar problematikken på alvor. 2011 vil bli det verste rømningsåret siden 2006 da nær én million laks rømte.

Teknisk svikt hovedforklaringen

Sivertsen forteller at næringen vil gjeninnføre de samme målrettede tiltakene som ble iverksatt i årene etter kriseåret 2006 hvor nær én million laks rømte. Lederen for rømningsutvalget forsikrer at de nå har satt alle kluter til for å få redusert rømningstallene til et minimumsnivå.

Sivertsen vedgår i tillegg at næringen er helt avhengig av å ha tillit til omgivelsene, og at dette er en problematikk som i høyeste grad må tas på alvor.

Les også: Over 60 000 laks har trolig rømt fra Salmar

- Teknisk svikt er forklaringen bak rømningene. Vi har nå iverksatt et prosjekt mellom oppdrettere og utstyrsleverandører for å utbedre svakheter på utstyr som er avdekket i tilfeller av rømminger, sier Sivertsen.

Det har spesielt blitt pekt på bunnringene som en svært høy risikofaktor for rømning.

Krever dramatiske grep

Fiskekonsulent i Norsk Jeger- og Fiskerforbund, Øyvind Fjeldseth, føler seg langt fra trygg på at problemstillingen ikke vil gjenta seg på nytt.

- Det er ikke nok å gå i seg selv om det ikke bedrer sikkerheten rundt anleggene. ”Berit” var en helt vanlig storm, og slike stormer har vi hver vinter. Når rømninger skjer år etter år er det tydelig at den nåværende teknologien ikke er godt nok dimensjonert for dette. Vi er nødt til å se at dramatiske grep blir foretatt, sier Fjeldseth.

Les også: Rømming må svi mer

Kilder Norsk Fiskeoppdrett har vært i kontakt med forteller at det ikke utelukkende er teknisk svikt som står bak de høye rømningstallene. Blant annet har det blitt fortalt om at rømning har blitt forårsaket i form av at fisken har blitt satt ut i anlegg uten not. Mangelfulle kontrollrutiner har også ført til at flere unødvendige rømninger har oppstått.

Antall rømningstilfeller må ned

Leder for rømningsutvalget, Tarald Sivertsen, holder fast på at FHLs nullvisjon for rømning.

- Vi kan ikke være bekjent av at tallene er så høye. De som ikke innser dette har et problem, og vi må han ned både antall rømte fisk og antall rømningstilfeller, fastslår Sivertsen.