Hansen

Vi vil spise maten, ikke lage den

Brussel: Morgendagens konsument har det travelt, er individualist, rik og kan ikke lage mat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gustav-Erik Blaalid

- På bare fem år er befolkningen i Skandinavia blitt 25 prosent rikere. Folk vil ha helseriktig mat, men kan ikke lage den selv. Derfor vil det i fremtiden åpne seg et stadig større marked for ferdigmat, sier Birthe Linddal Hansen. Hun jobber for danske Kairos Future International, er utdannet sosiolog og har spesialisert seg på mattrender. Under et seminar i regi av Eksportutvalget for fisk i Brussel i går, sa hun at det faktum at folk spiser mer ferdigmat ikke har sammenheng med at det er noe de har valgt bevisst. - Det er en konsekvens av noe annet, fastslår hun og trekker frem forhold som en travlere hverdag, samtidig som befolkningen i den vestlige verden blir rikere. I tillegg blir det flere og flere eldre mennesker. Dette er også et element som bidrar til å skape endringer i mattrendene.

Morgendagens konsument har det travelt, er individualist, rik og kan ikke lage mat, sier Birthe Linddal Hansen.

Fremtidens forbruker Birte Linddal Hansen mener at trendene de neste ti årene går i retning av en individualistisk meny. Mennesker vil få kartlagt sine gener på individnivå og skreddersy sin diett ut fra arvelighet for eventuelle sykdommer. - Man vil bli i stand til å velge mat som kan forebygge visse former for arvbare sykdommer. Dessuten vil mat være en viktig måte å kommunisere på om livsstil, mener Hansen. I tillegg til den individuelle fokuseringen, vil forhold som opprinnelse, kvalitet, og helse være blant de viktigste aspektene som blir vektlagt.