Videreforedling av fisk i Norge
Trondheim: - Vi kan ta opp kampen mot Kina når det gjelder videreforedling av fisk, hevder Oddmund Haugland, administrerende direktør i Trio Fish Prosessing Machinery, under NLTH årsmøte i Trondheim før helgen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Elisabeth Nodland Det som er problemet i dag er at man ikke før har hatt maskiner som fjerner benene i dagsfersk fisk, eller før dødsstivhet (rigor-mortis) inntrer. Å ha folk til å fjerner benene er i Norge alt for kostbart, og derfor videreforedles det omtrent ingen fisk her til lands. ? Vi har med andre ord ikke et bra nok produkt å selge i ferskvaredisken, påpeker Haugland. Dette kan nå endres ved at videreforedlingen automatiseres, legger han til. Trio har fått utviklet en effektiv beinnappemaskin som skånsomt tar ut benene av fileten før dødsstivheten inntrer på en skånsom måte, noe som både er mer hygienisk og fører til at salgbarhetstiden stiger med 4-5 dager. - Dette vil øke verdiskapningen i Norge, og med denne maskinen kan vi konkurrere med utenlandsk foredling, avslutter Oddmund Haugland.