Vietnam vil produsere laks

I Vietnam gjennomføres for tida et pilotprosjekt med sikte på å produsere laks for eksport. Oppdrettsvirksomheten er ment å foregå i nord, i landets kjøligste regioner.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ketil Falch

 

- Vi har kaldtvannsområder i nordlige, fjellrike provinser og i det sentralt beliggende høylandet hvor ingen tropiske fiskearter kan overleve, sier en representant for Akvaforskningsinstitutt nummer 1 til telegrambyrået AFP. Med dette utgangspunktet har vietnamesiske interesser igangsatt et prosjekt for å oppdrette laks til eksport, og vietnameserne selv hevder at forsøket så langt har vært en suksess.

At laks er blitt det tredje største sjømatproduktet som produseres i oppdrett på verdensbasis, har fristet vietnameserne til å sette i gang. Pilotprosjektet startet i begynnelsen av dette året i et turistområde kalt Sapa som ligger i den fjellrike provinsen Lao Cai, mer enn 400 kilometer nordvest for Hanoi. Forskningsinstituttet opplyser at prosjektet snart vil ekspandere til andre kaldtvannsområder.

Vietnam er som sjømatprodusent for et internasjonalt marked først og fremst kjent for sin produksjon av catfish (160.000 tonn i 2003) og større asiatiske reker (180.000 tonn i 2003), men landet produserer i alt 2,5 millioner tonn fisk, skalldyr og skjell. Knapt 500.000 tonn går til eksport, og eksportverdien i 2003 var knappe 2,3 milliarder US dollar. Reker sto for halve eksportverdien.

Sjømatbransjen er i dag Vietnams nest viktigste eksportnæring etter risproduksjon, og sysselsetter vel 3,4 millioner mennesker. Karakteristisk for Vietnams sjømateksport er en meget høy foredlingsgrad på produktene som i stor grad går til markeder som USA og Japan.