Viktig å beholde nok av det rette fettet

Det vil kunne bli avgjørende at man klarer å beholde nok av de sunne fettsyrere i laks når mer og mer plantefett kommer til å bli brukt i laksefôret. Det sa Bente Ruyter, seniorforsker ved Akvaforsk under seminaret ”Temadag fisk” i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Pål Mugaas Jensen Laks og andre fete fiskeslag inneholder mye omega 3-fett. Men det finnes også flere typer omega 3. De som man er mest opptatt av når det gjelder helseeffekter fra fet fisk er de som heter DHA og EPA. Disse kan ikke laksen produsere i nevneverdige mengder selv, og det som er i fiskekjøttet avspeiler hva den har fått i fôret. Ettersom det blir større og større lakseproduksjon og mengden fiskeolje er begrenset, erstattes en økende del av fettet i fôret av planteoljer, som ikke inneholder EPA og DHA. Dette har fått en del til å bli litt bekymret. - Den ernæringsmessige kvaliteten av laks med hensyn til innhold av EPA og DHA kan helt klart bli avgjørende for om kundene vil akseptere produktet, sa Ruyter på seminaret. Hun fortalte at den gjennomsnittelige mengden av EPA og DHA i 2001 var på 23,7 g/kg laks, mens den i 2005 hadde sunket til 19,2 g/kg. - Nå tyder mye nyere forskning at konsum av oppdrettslaks reduserer risiko for de vanligste folkesykdommene, som hjerte-kar-lidelser, diabetes og psykiske lidelser selv om en del av det marine fettet i fôret er byttet ut med plantefett. Men hun tror ikke man kan bytte ut alt uten at det får konsekvenser for forbrukernes aksept. Hun sa videre det er flere veier til å holde oppe et akseptabelt nivå med EPA og DAH, selv om man anvender en del planteoljer. - Man kan enten sluttfôre med fôr med et høyt DHA/EPA-nivå, man kan stimulere laksens evne til å omdanne EPA/DHA fra andre fettsyrer eller man kan benytte kombinasjoner av vegetabilske oljer og de marine oljene med mest EPA/DAH. Man skal også huske på at mer plantefett også vil ha en positiv effekt ved at man får mindre miljøgifter i fôret og dermed fisken, sa hun.