– Viktig å slakte ut ILA-fisk
Veterinærinstituttet mener at ILA-situasjonen er under kontroll, men ser likevel alvorlig på situasjonen og overvåker den nøye i tett samarbeid med Mattilsynet for å følge opp de berørte lokaliteter og områdene rundt, sier Anne-Gerd Gjevre, fagansvarlig for fiskehelse ved Veterinærinstituttet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Kyst.no meldte tidligere at ILA er på fremmarsj og at vi nærmer oss en dobling av antall tilfeller om man sammenligner foregående år. Tallene vi har innhentet viser at man må helt tilbake til 2002, for å overgå årets så lagt 18 påvisninger.
Les også: ILA på fremmarsj. Nær dobling
- For å hindre lokale epidemier som vi nå ser i Vesterålen og Lofoten, er det svært viktig at Mattilsynet tar ut tilstrekkelig med overvåkningsprøver og at ILA-smittet fisk blir slaktet ut så raskt som mulig etter at smitte er påvist, sier Gjevre.
Hun viser til at næringen har hatt mellom en og 20 utbrudd av ILA årlig siden 1993, noe hun påpeker er en ganske så lang "hale" i betraktning til at produksjonen er tidoblet i samme tidsrom.
- ILA utbruddsmønsteret er preget av enkeltstående utbrudd, som ikke kan kobles til kjent smittekilde og lokale epidemier som vi hadde i Astafjorden , og som vi ser nå i Vesterålen og Lofoten, opplyser hun.
Gjevre opplyser også at Veterinærinstituttet nå jobber med en liste over alle ILA utbrudd fra 2003-2014, med både dato, lokalitetsnummer og navn, som skal publiseres på Instituttets hjemmesider i løpet av kort tid.