
- Vil gjøre foredling av fisk konkurransedyktig på hjemmebane
Forskere vil gjøre det like billig å foredle fisk i Norge som å sende den til Kina. Visjonen er å automatisere arbeidskrevende prosesser, helt fra fisken tas om bord i båtene og til den er foredlet, pakket og klar for forbrukerne.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Hver dag står det 32 millioner sjømatmåltider fra Norge på verdens matbord.
Men før de norske produktene havner på middagsbordet, har de vært på en foredlingsreise til Kina eller Øst-Europa, hvor billig arbeidskraft har sørget for å fjerne bein og pakke fileter. Samtidig blir det stadig færre foredlingsanlegg for hvitfisk i Norge. På 40 år er anleggene redusert fra 100 til ti. Dette er en situasjon forskere ved Sintef Fiskeri og havbruk vil rette på, skriver Forskning.no.
Visjonen er å automatisere arbeidskrevende prosesser, helt fra fisken tas om bord i båtene og til den er foredlet, pakket og klar for forbrukerne.
Ser hvor skoen trykker
– Norge eksporterer bare 10-25 prosent bearbeidede produkter - avhengig av om det er hvitfisk eller oppdrettsfisk, sier forskningssjef Marit Aursand, til Forskning.no. Økt lønnsomhet i foredlingsindustrien vil gi verdiskaping langs kysten, og er i tråd med regjeringens visjon om at Norge skal bli verdens fremste sjømatnasjon.Vi er allerede i gang med å utvikle teknologi og maskiner som gjør at håndteringen av fisk blir mindre arbeidskrevende. Hun peker lenger bort i rommet der vi står.
Les mer om dette prosjektet på Forskning.no