Røye i oppdrett Foto: John Helge Inderdal

Vil ha røyeproduksjon på 100 tonn

Kirkenes Charr har i dag en røyeproduksjon på 50-60 tonn. På sikt er målet å øke produksjonen til over 100 tonn årlig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi produserer fisken selv. Den er bærekraftig, kortreist og grønt produsert. Røya ble kåret til Norges beste råvare av et enstemmig panel i 2009, sier daglig leder i Kirkenes Charr, Oddbjørn Jerijærvi, til Finnmarken.

I Tv2 programmet «Fly med oss», får Arne Hjeltnes, servert røye fra bedriften,

- Vi er en liten aktør som holder på å etablere oss i markedet. PR-messig er dette nok et drypp – vi må jobbe hele tiden for å markedsføre oss. Men vi har kunder over hele landet. Sånn sett er det å bli vist på Tv unikt, sier Jerijærvi til Finnmarken.

Kirkenes Charr har siden 2009 gått med et underskudd på nesten seks millioner kroner. Likevel er kiloprisen det dobbelte av laks og ørret

- Dette er ikke en fisk du får kjøpt på Rema. Vi produserer kun ferskvare, og det er restauranter i Tromsø og på Østlandet som er primærmarkedene våre. Vestlandet og byer som Stavanger og Bergen ligger for vanskelig til logistikkmessig, sier Jerijærvi.

Selskapet vurderer nå Russland, men Jerijærvi er klar på at det  også er et vanskelig marked.

- Vi kan selge til Russland. Men det russiske markedet er på grunn av sin uforutsigbarhet vanskelig. Vi trenger stabilitet, og da kan vi ikke risikere at det russiske veterinærinstituttet plutselig sier: «Du kan ikke levere mer», sier Jerijærvi.

Bærekraftig produksjon av sjømat, slik finnmarksrøya blir laget, vil bli viktigere de kommende årene. Jerijærvi viser til at de store oppdrettsanleggene har store problemer med sykdommer.

- Grønn produksjon er absolutt framtiden. Vi vet at tyve prosent av all laks rømmer eller dør av lus. Vi har ingenting av dette. Røya er en fisk som har vært her siden tidenes morgen og som er robust og hardfør. Den klarer seg, sier Jerijærvi.