Akustisk bøye, MTB, biomasse

Vil ikke bruke Selsøyvik-dommen til å presse MTB

Både oppdrettere og FHL fraskriver seg fristelsen for å presse MTB-taket hardere som en følge av Selsøyvik-dommen.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Henrik Wiedswang Horjen

Dommen, som falt i Oslo tingrett i starten av februar, ga Selsøyvik Havbruk medhold på alle punkter. Blant annet fastslo dommeren det grunnlovsstridig å gi overtredelsesgebyrer på MTB-overskridelser da dette av dommen ikke ville være mulig å måle med mer enn fem prosents nøyaktighet.

Mens oppdretterne dermed tidligere har måttet risikere betydelige forelegg ved den minste overskridelse, fratar dommen Fiskeridirektoratet denne muligheten for sanksjonering.

Men selv med større frihet og mindre risiko for sanksjonering av reell overskridelse, avviser både FHL og oppdrettere Norsk Fiskeoppdrett har vært i kontakt med muligheten for at de vil bruke domsutfallet til sin egen fordel.

Les mer: MTB-gebyret er Grunnlovsstridig

Dommen gir større slingringsmonn

– Vi kan ikke se for oss at det komme til å skje, sier fagsjef havbruk i Fiskeri- og havbruksforeningens landsforening, Knut Hjelt.

– Oppdretterne vil fremdeles ha innrapporteringsplikt hver måned der estimert biomasse skal innrapporteres. Antydes det at man hele tiden vil estimere biomassen opp, vil man rakst bli gått nøyere i sømmene av forvaltningen. Vi har ingen tro på at oppdretterne med overlegg kommer til å legge seg over grensene, sier Hjelt.

Daglig leder i Lingalaks, Erlend Haugarvoll, støtter Kjelts synspunkter. Samtidig forteller han at det oppleves befriende at man nå får tilkjent hva man har ment i lengre tid: Nøyaktig måling av biomassen er noe som vanskelig lar seg gjøre.

– Dommen gir oss større slingringsmonn, og det er bra for det er ingen millimeterpresisjon det vi driver med. I en Excel-fil kan man ha så mange desimaler du bare vil, uten at det reelt sett nødvendigvis blir mer nøyaktig av den grunn, sier Haugarvoll.

Les også: Dommen viser at oppdretterne har tenkt rett

Forvaltningen har vært usikre

Hjelt mener at man bør anerkjenne reglene ettersom de er der for en grunn. Samtidig peker han på signaler på det han betegner som en vedvarende usikkerhet i forvaltningen i forhold til hvordan man skal håndheve biomassespørsmålet.

– Så vidt jeg vet er aller overskridelsesgebyrene klaget på, og noen er også kjørt gjennom rettssystemet. Det at bøtenivået nedjustert, tyder på at forvaltningen har vært usikker, noe også tingrettsdommen også antyder.

– Det samme ser vi også ved at kyst- og fiskeriministeren i fjor høst etablerte en arbeidsgruppe som skulle vurdere sanksjonsreglene i akvakulturloven, henviser Hjelt.

Les mer: Arbeidsgruppe skal vurdere sanksjonsregler

Fiskeridirektoratet, som er den instansen som gir tvangsmulkt og sanksjonerer ved overskridelse sier i en kommentar at de vil avvente hvilken rettsvirkning dommen får før de vil vurdere saken.

– Vi vil ikke gå inn i denne problemstillingen før dommen er eventuelt rettskratig eller anket. I den grad vi vil gjøre noe med det vil det gå gjennom Departementet, sier avdelingsdirektør i Fiskeridirektoratet, Jens Christian Holm.

Kontali Analyse ønsket ikke å uttale seg i saken på nåværende tidspunkt.