Vil utvikle teknologi for bedre fiskevelferd

God fiskevelferd er ord som stadig oftere dukker opp i forvaltnings- oppdrettssammenheng og nå vil SINTEF Fiskeri og havbruk finne ut hvordan teknologien kan bedre velferden til fisk i oppdrett.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forsker Leif Magne Sunde i SINTEF Fiskeri og havbruk arrangerer workshop om hvordan ny teknologi kan bedre velferden hos oppdrettsfisken.
Foto: Gustav-Erik Blaalid

Kristian Landmark Skaar SINTEF ønsker å bygge bro mellom fiskens biologiske behov og teknologiske løsninger i fiskeoppdrett og gjennomfører prosjektet ”Teknologi på biologiens premisser – klarlegging av temaområdet mellom biologi og teknologi i havbruk”, der en av hovedoppgavene er å gjennomføre en workshop. Workshopen blir sammensatt av brukere og produsenter innen teknologi for marin biomasseproduksjon, veterinærer, samt andre personer fra forskningsinstitusjoner, både fra Norge og andre nordiske land. - Når en snakker om velferd kommer en lett inn på følelsesspørsmål. Vi ønsker en konstruktiv arena hvor vi skal fremskaffe kunnskap og identifisere kompetanse innen området interaksjon mellom biologi og teknologi i havbruk, sier forsker Leif Magne Sunde i SINTEF Fiskeri og havbruk til kyst.no. Større anlegg, større utfordringer Sunde sier workshopen skal prøve å gi et bilde av nye utfordringer og finne ut hvordan ny teknologi skal utformes for å sikre god fiskevelferd. Det fokuseres på at marginene i havbruksnæringen blir mindre og mindre. Stadig større biomasse skal håndteres, redskapene en bruker blir grovere og antall mennesker som utfører operasjonene færre. Dermed er risikoen for å gjøre feil større og konsekvensene av feilene, både fiskevelferdsmessig og økonomisk mer dramatiske. Sunde sier de vil innta en offensiv holding til dette og trekker fram at de vil se på teknologiske og biologiske utfordringer på blant områder som gjelder flytting av store mengder fisk, på spørsmålet om store merder vil sikre nok oksygen til fisken og om hvordan man skal kunne overvåke fisk i anlegg av større dimensjoner. Workshopen går av stabelen i Trondheim i dagene 21.-22 juni.