
Virkning av stress på medfødt immunitet ved IPN-smitte hos atlantisk laks
Stress påvirker det medfødte immunforsvaret. Et doktorgradsarbeid har vist hvordan stress kan redusere laksens immunforsvar og øke fiskens mottakelighet for virussmitte. Videre kan stress øke oppformering av virus i fiskens indre organer og medvirke til at ”snille” virus blir ”sinte”.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Koestan Gadan har studert betydningen av stress på det medfødte immunforsvaret hos laks og den betydning dette har for økt sykdomsmottakelighet, melder Norges Veterinærhøyskole om i en pressemelding.
Hun har valgt IPN-virus som modellvirus for studiene. Infeksiøs pankreasnekrose (IPN) utgjør en betydelig tapsfaktor i norsk lakseoppdrett og har over mange år vært den hyppigst påviste sykdommen.
Lite er hittil dokumentert om hvordan ulike miljøfaktorer påvirker fiskens immunforsvar. Temperaturendringer, for mye eller for lite oksygen i vannet, endret saltholdighet, forurensing, og fysisk håndtering oppfattes av fisken som stress. Det samme gjør også normale fysiologiske endringer som for eksempel smoltifisering, dvs. «klargjøring» for overføring fra ferskvann til sjøvann.
Stress øker produksjonen av stresshormonet kortisol
Gadan fant at de nevnte stressfaktorene, gir økt produksjon av stresshormonet kortisol hos fisken. Økning i kortisolnivået påvirker fiskens immunsystem, og dårligere immunitet vil kunne øke mottakeligheten for infeksjoner. At stress kan være en utløsende årsak til et IPN-utbrudd, har mange erfart fra felt. I denne studien har Gadan vist at ulike miljøfaktorer virker stressende og at dette medfører økt kortisolnivå i blodet og nedregulering av det medfødte immunforsvaret som er viktig i forsvaret mot virussmitte.
Hun har også vist at kronisk stress førte til høyt kortisolnivå over tid, noe som resulterte i økt dødelighet, høy formering av virus og kronisk infeksjon. For første gang er det også vist at stresspåvirkning av kronisk infisert lakseyngel resulterer i at ellers ufarlige varianter av IPN-virus endres til sykdomsfremkallende virus. Med andre ord: stress reduserer immunforsvaret, øker «produksjonen» av IPN-virus i fiskens indre organer og kan føre til «overgang» fra "snille" til "sinte" varianter av virus.
Cand. Scient. Koestan Gadan disputerer for graden ph.d. ved Norges veterinærhøgskole 17. desember 2012 med avhandlingen: "Studies on stress and innate immunity in relation to infectious pancreatic necrosis virus in Atlantic salmon (Salmo salar L.) "
Personalia:
Koestan Gadan ble født i Mohabad, Kurdistan i 1972. Hun tok sin cand. Scient. grad i molekylær cellebiologi ved universitetet i Oslo. Fra 2005 til 2008 har hun jobbet som stipendiat ved et EU prosjekt (WEALTH, Nᵒ501984).