Fra påvekstavdelingen. Dan Kristian Larssen her sammen med tre montører fra Billund Aquakulturservice. Foto: Atlantic Lumpus.

– Rognkjeksanlegg i en klasse for seg selv

Oppstarten av det nye rognkjeksanlegget på Sleneset er godt i gang, og daglig leder Dan Kristian Larssen sier anlegget er i en klasse for seg selv. Tross forsinkelser, er han fornøyd med driften. - Vi la inn den første rognen i midten av mai, opplyser han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Byggingen har gått bra teknisk for selskapet som ble børsnotert 13 januar. De startet produksjonen på Sleneset i Nordland denne måneden etter flere forsinkelser.

- Vi hadde noen innkjøringsproblemer med UV anlegget, men ellers har utrolig nok alle motorer og komponenter fungert når de har vært startet første gang. Med tanke på all den teknikken, sensorer, kabler, motorer, programmer osv som er installert og skal «snakke sammen», er jeg forbauset over hvor bra det har gått så langt, sier Dan Kristian Larssen, daglig leder i Atlantic Lumpus til kyst.no.

Dan Kristian Larssen inne på klekkeriet, i reol nr. 3 fra venstre ligger det første innlegget. Foto: AL. 

En av få ulemper han mener det er med med RAS-anlegg, er nettopp at det er kompliserte systemer der flere komponenter er avhengig av hverandre.

- Tidsmessig har det selvsagt vært noen forsinkelser her og der, i det store og hele skulle jo anlegget vært ferdigstilt i fjor. Jeg jobber fulle dager, når det er behov, når jeg må, og litt til, sier den travle lederen.

Hjelp til å dra lasset

Innimellom har gründeren jobbet opp til 18 timers dager, men nå er han svært glad for å ha fått ansatt driftsleder Tone Hatløy, som kan hjelpe å dra lasset.

- Det merkes godt på kontoret, Tone skulle jeg hatt på plass for lenge siden, hun har kontroll på det meste og tar imot alle arbeidsoppgaver og utfordringer med et smil, sier han til kyst.no.

- Hvor fornøyd er du med anlegget? Er det mye arbeid som gjenstår?

- Vi er ferdige med klekkeriet, startfôringsavdelingen, 1 av 3 stamfiskavdelinger, brannmur (rensing og desinfisering av inntaksvann), energianlegg og store deler av påvekstavdelingen. Jeg kunne nok ikke vært mer fornøyd, dette anlegget blir i en klasse for seg selv, skryter Larssen.

- Forventet høy dødelighet

- Vi la inn den første rogna i midten av mai, dette var det første innlegget vårt og vi hadde aldri gjort prosessen med befruktning og innlegg før. Jeg anså dette som et prøveinnlegg hvor dødeligheten kom til å være stor.

I slutten av denne måneden skulle selskapet ha «ordinært» innlegg hvor Larssen skulle få besøk av personell som hadde gjort dette før og skulle lære dem dette.

Resirkuleringsanlegg til påvekst under bygging. Foto: Atlantic Lumpus

- Nå har det seg slik at prøveinnlegget lever i beste velgående og det er minimalt med dødelighet å se. Jeg tipper befruktning og overlevelse er rundt 80-90 % så vi måtte sløyfe innlegget som var tenkt etterpå. Jeg er selvsagt hver dag nede i klekkeriet og følger utviklingen, det er vanvittig spennende å se de forskjellige stadier rognen går gjennom, sier den engasjerte lederen til kyst.no.

- Småtassene utvikler seg raskt

- Rogninnlegget var på 170 døgngrader så de utvikler seg raskt disse småtassene. Mesteparten av dette innlegget tenker jeg går ut i sjøen i år.

Selskapet ser for seg en produksjon på noen hundre tusen det første året.

- Dersom alt går over all forventning blir det enda mer. Foreløpig ser det veldig bra ut, vi har også gjort et innlegg til i tilfelle det skulle oppstå sykdom eller andre uforutsette hendelser på det første innlegget. Vi har kapasitet i klekkeriet for innlegg av 50 millioner stykk per batch, betraktelig overkapasitet i forhold til resten av anlegget, sier Larssen.

- Vi har da muligheten til å spre alle innlegg slik at de ikke kontaminerer hverandre dersom sykdom. Neste innlegg blir i juli, men denne fisken leveres først neste år, legger han til.

Står i kø

Utfordringene står i kø ettersom driften har nylig blitt satt i gang, men Larssen sier han ser frem til utfordringene og tar de på strak arm.

- Det som er krevende nå er at bygging går parallelt med produksjonen, tidligere så jeg noe mørkt på det tidsmessig ettersom jeg hadde lange dager før vi startet produksjonen. Men nå som Tone er på plass går det helt fint, vi fordeler arbeidsoppgaver oss imellom på kontoret slik at jeg har tid å være prosjektleder på «gulvet».

Når det gjelder etterspørselen etter rognkjeks, sier Larssen at selskapet har ikke hatt like mange henvendelser nå som tidligere på fisk.

- Vi har sikret oss en del salg i kontrakter, men har enda ledig kapasitet. Vi legger inn godt over det vi har på kontrakt slik at våre eksisterende kunder får fisk. Dersom vi har lite dødelighet blir resterende solgt på spot. Kapasiteten er større enn det vi har på kontrakter, så vi legger inn rogn etter behov, forklarer han.

 - Hvor mange har du ansatt så langt? 

- Vi er nå 6 fast ansatte, med unntak av Tone som nylig tiltrådte som driftsleder har alle vært med siden i fjor. De er med på montering og bygging av anlegget, at de får delta i dette tror jeg er med på å heve kompetansenivået, opplyser han.

Hvor mange han vil ansette er uvisst.

- Det er vanskelig å forutsi arbeidsmengden før vi har fått produksjonen godt i gang. Jeg har ansatt det som jeg ser som et absolutt minimumsbehov, det er bedre at de ansatte får noe overtid en kort periode mens vi tar inn flere ansatte, enn å ansette for så å måtte la noen gå grunnet lite arbeidsbehov, konkluderer Larssen.