Gå til innhold
Annonse
Merd, anlegg, oppdrett, idyll, ringmerd
Merd, anlegg, oppdrett, idyll, ringmerd

Ifølge ferske rapporter fra Mattilsynet skal hele 970 000 fisk være smittet med PD på Raudøya i Osen. Mattilsynet er ikke nærmere noen løsning i området.

Annonse

Før helgen varslet Mattilsynet at laksesykdommen Pancreas disease (PD) var påvist i det nordligste oppdrettsanlegget i Sør-Trøndelag - nærmere bestemt på Raudøya i Osen kommune.

Bjørøya Fiskeoppdrett og Midt-Norsk Havbruk driver anlegget. Totalt er 970 000 fisk med en gjennomsnittsvekt på 330 gram smittet.

Les også: PD har nådd kritisk punkt i Sør-Trøndelag

Aud Skrudland sier at man venter på prøveresultater fra andre anlegg i området. Foto: Pål Mugaas Jensen.
Aud Skrudland sier at man venter på prøveresultater fra andre anlegg i området. Foto: Pål Mugaas Jensen.

- Ikke nærmere en løsning

Nå har Mattilsynet sendt ut et såkalt varslet om vedtak på at fisken må slaktes eller destrueres innen 13. desember. Men en endelig beslutning er ikke tatt.

- Vi er ikke nærmere en løsning, men venter på prøveresultater fra andre anlegg i området, sier Aud Skrudland, som er spesialinspektør ved Mattilsynets regionkontor for Trøndelag og Møre og Romsdal.

Anlegget på Raudøya ligger på smittegrensa for PD, som av administrative og praktiske årsaker er satt mellom de to trøndelagsfylkene.

Men sprer smittet seg nordover fra dette punktet, ligger anleggene «som perler på ei snor langs kysten, og det vil bli veldig vanskelig å stoppe den», uttalte Skrudland til adressa.no før helgen.

Les også: - Negativ PD-utvikling, men det finnes lyspunkter

Klar for jobben

Daglig leder Per Anton Løfsnes i Bjørøya Fiskeoppdrett sier at venter på status fra de andre anleggene i området. Han vil ikke kommentere direkte hva en eventuell nedslaktning vil bety for forretningen, men sier likevel følgende:

- Dette er en relativt liten andel av den fisken vi har satt ut i år, så vi skal takle det.

Løfsnes sier den kontinuerlige dialogen med Mattilsynet er god, men mener det er blitt gitt for mange dispensasjoner fra den nye PD-forskriften, som kom i fjor.

Annonse