Alger

Algegifter kan gi gjelleproblemer og fiskedød

Fisk med gjelleproblemer er et av de største problemene i norsk fiskeoppdrett i dag. Årsakene til problemene er uklare, men nå har Veterinærinstituttet og Marine Harvest startet et pilotprosjekt for å studere effekter av alger og algegifter i fisk.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ved å sammenligne funn av alger og algegifter med gjelleproblemer og dødelighet, ønsker Veterinærinstituttet å kartlegge om alger er en viktig årsak til gjelleproblemer i oppdrettsfisk i Norge. Målet videre er å få på plass internasjonale samarbeidspartnere og legge grunnlaget for et større prosjekt med tittel ”Effekten av alger og algetoksiner for fiskehelse og mattrygghet (AlgaFish)”, skriver Veterinærinstituttet i en pressemelding.

Marine alger er antatt å være årsak til helseproblemer hos fisk verden rundt. På store deler av Sørlandet finnes ikke lenger fiskeoppdrett bl.a. pga. problemer med giftige alger, men vi vet lite om hva alger og algetoksiner betyr for næringen i resten av landet. Sesongbetont oppblomstringer av toksinproduserende alger kan i perioder gi fiskedød i oppdrettsanlegg uten at algene blir observert og satt i sammenheng med dødsfallene. En vet heller ikke noe om hva opphopning av toksiner fra alger i fisk og fiskefôr kan ha å si for fôr- og mattrygghet i norske produkter.

Samarbeidsprosjekt Pilotprosjektet er startet for å kunne danne seg et bilde av problemets nasjonale størrelse og eventuelle sammenheng mellom algegifter og gjelleskader hos fisk, og er et samarbeid mellom fiskeoppdrettsbedriften Marine Harvest, Universitetet i Oslo og Veterinærinstituttet.

Algeforekomst og død fisk sammenlignes Spesialutviklede filter, såkalt SPATT-disker, henges ut på oppdrettslokaliteter og fanger opp fettløslige algetoksiner. Disse filtrene sendes til Veterinærinstituttet en gang i uken slik at man kan se utviklingen over tid. Vannprøver sendes samtidig til Universitetet i Oslo for identifisering av alger. Syk og død fisk vil bli diagnostisert fortløpende av fiskehelsepersonale lokalt, og vevsprøver vil bli sendt inn til Veterinærinstituttet for videre undersøkelser. Prøver av gjeller på fiskene på samme lokalitet taes ut jevnlig og målet er å se om vi finner samsvar mellom forekomst av alger, algetoksiner og gjelleforandringer.

Internasjonalt møte Til våren arrangerer Veterinærinstituttet et internasjonalt møte for å samle kompetansen på fiskedrepende algetoksiner. Målet er å skape et nettverk som sammen kan søke om et større prosjekt på effekten av algetoksiner på fiskehelsen. Hensikten er å sette fokus på bedre kartlegging av kjente algetoksiner effekt og påvise nye toksiner.

Havbruksprogrammet ved Norges forskningsråd har bevilget kr 350.000 ,- til dette forprosjektet. Leder for prosjektet er Chris O. Miles ved Veterinærinstituttet.