Gå til innhold
Annonse
Tareoppdrett kan bidra til ekstra råvareressurs i fremtiden. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.
Tareoppdrett kan bidra til ekstra råvareressurs i fremtiden. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

I et FHF prosjekt er det gjennomført en SWOT-analyse som kartlegger potensiale for bruk av tare som ingrediens i fôr til laks. Får man på plass tareoppdrett og prossesering i stor skala synes det svært lovende, ifølge analysen.

Annonse

FHF skriver på deres hjemmesider at laksefôr i dag inneholder stadig mer vegetabilske råvarer.

- Det er et ønske fra næringens side å få alternative kilder som kommer fra det marine miljø. Derfor har man i dette prosjektet sett på om tare har potensiale til å bli en proteinkilde i fiskefôr.

SWOT analysen som er gjennomført har vist at det er en styrke at det er vegetabilske proteiner og langkjedede omega3-fettsyrer i tare, men også en svakhet i at det inneholder en høy konsentrasjon av komplekse karbohydrater.

Må være konkurransedyktig på pris

Den største utfordringen når det gjelde tare som råvare er mangelen på prosesseringsanlegg og metoder. I rapporten fra anlysen slås det også fast at kun å tørke taren, ikke er veien å gå fremover.

- Taren må prosesseres til eksempelvis et tareproteinkonsentrat, foreslås det.

Det påpekes også at aminosyresammensetningen i tare er sammenlignbar med vegetabilske proteiner.

- Et tareproteinkonsentrat må derfor konkurrere med et soyabønneproteinkonsentrat innen pris.

Muligheter innen tareoppdrett

Analysen advarer også om at høsting av tare med tråling er kontroversielt, da det kan påvirke lokal biodiversitet og økosystem. Men når det gjelder tareoppdrett for å fremskaffe råvaren, er det en mer positiv holdning.

- Det er for tiden prosjekter på tareoppdrett som kan optimalisere produksjonen og redusere kostnadene. Dyrking av taren gir fordel med bedre kontroll over råvaren og høstetid kan være optimalisert i henhold til visse næringsparametere.

Det påpekes også at taren kan brukes blant annet innen humankonsum, som gjødsel, og legemidler.

- Tare inneholder mange kommersielt interessante forbindelser, eksempelvis alginater. Om industrien kan diversifisere næringsinnholdet, kan «high-end» produkter kompensere for de fleste av kostnadene ved produksjon og bearbeiding, og resten omdannes til et proteinkonsentrat.

Tareoppdrett i nærheten av oppdrettsanlegg påpekes i tillegg kan redusere miljøpåvirkningen av intensiv fiskeoppdrett, samt at integrert multitrofisk akvakultur kan øke verdi for investeringen innen akvakultur, ved å øke avkastningen på total biomasse produsert på et enkelt sted.

Last ned rapport fra analysen på FHF sine hjemmesider.

 

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse