Gå til innhold
Annonse

Analytiker tror på fortsatt høy laksepris i flere år og ser gode aksjemuligheter

Høy laksepris og gode aksjemuligheter trekker analytikeren Tore Tønseth frem om lakseprisen utvikling fremover. - Det er generelt stramt fra tilbudssiden, og det kommer til å være dette halvåret. I det store og hele vil prisen ligge på et veldig høyt nivå, det er det stor bildet, sier han til kyst.no.

Annonse

Tore Tønseth fra Sparebank 1 tar denne ukens nedgang i lakseprisen med stor ro, og advarer at det kan være misvisende å se på ukes-statistikk.

Les også: Kraftig fall i lakseprisen

Analytiker Tore Tønseth har tro på høye laksepriser også i 2017. Foto: Privat.
Analytiker Tore Tønseth har tro på høye laksepriser også i 2017. Foto: Privat.

- Dette vil variere fra uke til uke, det spørs litt hvilken fisk som er tilgjengelig. Ikke enkelt å tolke, det kan har vært ekstra slakt og anlegg som er permittert. Man bør være veldig forsiktig med å basere seg på ukentlige svingninger, sier han til kyst.no.

Analytikeren forteller at han har tro på at lakseprisen vil holde seg gjennomgående høy og relativt jevn de kommende seks månedene.

- Det er generelt stramt fra tilbudssiden, og det kommer til å være dette halvåret. Prisen vil ligge på rundt 70 kr kiloen. I det store og hele vil prisen ligge på et veldig høyt nivå, det er det stor bildet.

Han trekker frem at prisen på laks vil være høy i mange år fremover, fordi det ikke er mulig å produsere mer laks ut fra et regulatorirsk standpunkt.

Mer fisk andre halvår

Hva som skjer etter første halvåret er litt mindre klart, men Tønseth tror på mer fisk.

- Det er sesongmessig variasjon som gjør at det vi får litt mer fisk, og fordi da slaktes 2016-generasjonsfisken, som har utviklet seg bedre biologisk, sier han og legger til at også Chiles algeoppblomstring har spilt en stor rolle.

Men han trekker frem at de fortsatt er litt usikre på hva sommeren og vinteren vil bringe.

- Vi har allerede sett utbrudd av PD og ILA, som har gjort nokså stor innhugg i biomassen. I 2017 står vi ovenfor en veldig stram tilbudssituasjon også, sier han til kyst.no.

Det er ifølge Tønseth tilbudssiden som regulerer prisen, og ikke etterspørselen som bestemmer prisen. Med en rekke biologiske problemer og økte kostnader kan det føre til problem.

- Om prisen går opp til 70 og 80 kroner, er det et tøft marked å selge i. Da kommer det nok et fall i etterspørselen.

Lovende fra aksjeperspektiv

- Det ser veldig lovende ut fra et aksjeperspektiv, noe som er litt annet enn et industrielt perspektiv, sier han.

En kombinasjon av fallende tilbud og fordelaktig valuta hjelper, ifølge Tønseth.

- Vi mener aksjemarkedet er for konservativ i forhold til spotmarkedet og forward-markedet.

Han viser til at det er konsensus blant aksjeanalytikerne at lakseprisen vil være holde seg på et lavt 60-tall, mens Fishpool mener den vil være mellom 68 og 69 kroner kiloen.

Les også: Laksebørs satt ny kontraktsrekord – vil vokse mer i 2017

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse