Gunnar Steinn Gunnarsson fra Laxar under havbrukskonferansen Aqkva 2018. Foto: Katarina Berthelsen.

AqKva: - Island vil ikke kunne konkurrere mot Norge

Gunnar Steinn Gunnarsson i Laxar er klar på at Islandsk lakseoppdrett vil øke de neste årene. - Men Island har ikke sjanse til å konkurrere mot nordmennene, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gunnar Steinn Gunnarsson, styremedlem i det islandske oppdrettselskapet Laxar tok under AqKva-konferansen for seg om islandsk oppdrett kan bli en ny konkurrent for Norge.

Han påpekte at oppdrett på Island kun er tillatt ved vest-fjorden, østfjorden og ved Eyjafjordur på Island, hvor fjordene er åpne uten villakselver som renner inn.

Les mer om dette her: Lakseoppdrett på Island v 3.0

Liten produksjon sett mot Norge

Lite sykdommer og en sterk offentlig sykdomsforebygging, er noen av landets beste fordeler for oppdrett, ifølge Gunnarsson.

- Islandske oppdrettere har kun godkjente tillatelser for 51.000 tonn fisk. Men det er ytterligere søknader inne til vurdering nå, så islandsk oppdrett kommer til å vokse. Norge produserer derimot 1,3 millioner tonn. Alt tyder på at Island kan nå en produksjon på 130.000 tonn om noen år, forteller Gunnarsson.

Han mener derfor det blir vanskelig å konkurrere mot Norge når det gjelder volum.

- Norge vil løse luseproblemene etter hvert, og de er en mye større produsent enn Island, sier han.

Men han peker allikevel på store investerings-muligheter på sagaøyen, og er klar på at Island har mye å tilby norske investorer.

Les også:

Gunnar Steinn Gunnarsson:

  • Islendingen har i flere år jobbet i Norge, men er nå tilbake på Island.
  • Gunnar har lang erfaring fra oppdrettsnæringen, både i Norge, Irland og ikke minst Island. Her til lands er han kanskje best kjent som produksjonssjef for Lerøy Vest og prosjektleiar for FoU i samme konsern.
  • Gunnar er Cand. scient i akvakultur og holder nå på med en Ph.d i fiskehelse. Prosjektet hans omhandler epidemiologi hos oppdrettslaks med spesiell vekt på gjellebetennelse.