Konseptet som det er søkt 20 utviklingstillatelser til testes for bølgehøyder mellom Hs 3,7m og Hs 8m samt strømhastighet opp til 1m per sekund. Foto: Aqua Knowledge.

Avslag til Viewpoint Seafarm konsept

Fiskeridirektoratet har avslått Viewpoint Seafarm AS sin søknad om 20 utviklingstillatelser til oppdrett på eksponerte lokaliteter ved bruk av en boreplattform fra petroleumsnæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Søknaden ble mottatt hos Fiskeridirektoratet 3. april 2017, og fredag ettermiddag melder direktoratet på sine hjemmesider at konseptet har fått avslag. 

Haugesund-selskapet Viewpoint Seafarm AS søkte om 20 utviklingstillatelser for konseptet tar utgangspunkt i oppdrett på eksponerte lokaliteter ved bruk av en boreplattform fra petroleumsnæringen.

Ombygd plattform

Basen for oppdrett vil være en ombygd eldre plattform mens produksjonsenhetene i anlegget skal være merder som festes på plattformen og omkranser den. Merdene består av boksformede fagverkskonstruksjoner i stål med to bur i hver. Burene har notpaneler langs veggene og notpose i bunn. Selve plattformen skal være basen for driften og skal ha alt utstyr som er nødvendig for produksjonen av laks.

Konstruksjonen var planlagt til 14 000 kvadratmeter, og skal kunne romme 15 000 tonn med laks.

Direktoratet mener konseptet ikke vil næringens arealutfordringer

Ifølge søker er prosjektets primære utviklingsmål å utvikle ny teknologi som kan åpne nye arealer i mer eksponerte områder for havbruk. Viewpoint har sett seg ut lokaliteten Blikkvær i Rødøy kommune på Helgelandskysten som testlokalitet i prosjektet. Basert på søknaden har denne lokaliteten en største 50-års signifikant bølgehøyde på 3,7 m og en største 50-års strøm 1,14 m/s.

Viewpoint ser på denne lokaliteten som tilstrekkelig eksponert for å teste ut konseptet og legger til grunn at denne lokaliteten er vesentlig mer eksponert enn ordinære oppdrettslokaliteter. Til dette påpeker i Fiskeridirektoratet i avslaget at det finnes lokaliteter med ordinær kommersiell teknologi i drift eksempelvis med Hs 50-års på 5,3 m, samt kombinasjon mellom Hs 50-års lik 3,6 m og største 50-års strøm på 1,3 m/s.

- Det er eksponeringsgraden på testlokaliteten som legger grunnlag for Fiskeridirektoratets vurdering av prosjektets bidrag til å løse næringens arealutfordringer. Dette er også i tråd med Fiskeridirektoratets tidligere praksis ved behandling av søknader om utviklingstillatelser. Når man legger dette til grunn vurderer Fiskeridirektoratet det slik at det omsøkte prosjektet ikke vil bidra til å ta akvakulturnæringen til mer eksponerte områder enn hvor den opererer per i dag.

De påpeker at på denne bakgrunn finner ikke Fiskeridirektoratet at det omsøkte konseptet er egnet til å bidra til og løse næringens arealutfordringer.

- Det følger imidlertid av laksetildelingsforskriften § 23b at også løsninger som kan bidra til å løse næringens miljøutfordringer faller inn under formålet med ordningen. Fiskeridirektoratet vil i den videre drøftelsen vurdere hvorvidt konseptet er egnet til å bidra til og løse næringens miljøutfordringer, skriver direktoratet i avslaget. 

Konseptet til Viewpoint er patentert og prosjektet er finansiert av private investorer og Innovasjon Norge.