Gå til innhold
Annonse
Ved en hard Brexit kan norsk laks risikere å råtne før de når britiske kunder. Foto: Norges Sjømatråd
Ved en hard Brexit kan norsk laks risikere å råtne før de når britiske kunder. Foto: Norges Sjømatråd

Det råder enda usikkerhet om hva som blir konsekvensen av en hard Brexit. I verste fall kan fisk råtne før den når sluttdestinasjonen i Storbritania.

Annonse

Storbritanina importerer omtrent 80 000 tonn fersk laks fra Norge, i tillegg kommer flere tusen tonn som kommer inn til øyriket. Ved en hard Brexit kan denne fisken ifølge Dagbladet stoppe opp på grensen.

Norsk sjømatråds spesialutsending til Storbritannia, Hans Frode Killand Asmyhr forteller til Dagbladet at norsk fiskerinæring føler på usikkerheten og en betydelig spenning knyttet til brexit.

- Den spenningen har gjort utslag i en betydelig økning i antall henvendelser til Asmyhr og kontoret til Norsk Sjømatråd ved Oxford Circus i London, skriver avisen på sine nettsider.

Kritisk

Fiskeriutsendingen forteller at dette er ikke bare kritisk for oss, men også de gode partnerne som Norge har.

- Det er virksomheter her med en produksjon som er helt avhengig av at det er fersk norsk laks på veien hele tida, sier Asmyhr som svar på sprørsmål fra Dagbladet.

Videre forteller fiskeriutsendingen at det verst tenkelige utfallet kan være at den eksporterte laksen råtner før den når destinasjonen sin i Storbritania.

  – Men vi har tro på at ting vil løse seg hvis situasjonen oppstår, forteller han.

Utenfor kontroll

Under et møte i september hvor nærings-, fiskeri og sjømats- og utenriksminiseteren møtte sjømatnæringen forteller Finansavisen at norske bedrifter i utgangspunkt vil være bedre skodd enn andre EU-medlemsland om det blir en hard Brexit. Årsaken er at det er inngått egne kriseavtaler mellom Norge og Strobritania, skulle en slik situasjon oppstå.

- Men det hjelper fint lite hvis den norske sjømaten blir stående fast i lastebil nummer 3.999 som står i kø ved grensa, påpekte fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik på møtet.

Åraken til kommentaren er ifølge Finansavisen at den norske vareeksporten som går via EU vil bli rammet av det forventede kaoset ved en hard Brexit, og ifølge tenriksminister Ine Eriksen Søreide dette ligger utenfor norsk kontroll. 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse