Gå til innhold
Annonse
laks filet
laks filet

Ved bruk av tang har forskere ved NTNU utviklet en teknologi som kan forlenge holdbarheten og minske bakterieveksten i mat.

Annonse

Forskere med professor Bjørn E. Christensen i spissen har utviklet en ny type «coating», et belegg som forlenger holdbarheten i flere dager.

– Dette er et belegg som eksempelvis kan sprayes på matvarer. Det er utvinnet av en type tang som heter brunalger, og er helt uten syntetiske tilsetningsstoffer. Det er gammelt nytt å utnytte naturlige råstoffer, men vår coating er bakteriehemmende i seg selv ved at den har lav pH som hindrer bakterievekst, sier Christensen, til Adressa.no.

Han tror store markeder i varmere strøk kan utnytte denne teknologien, og understreker at det norske markedet etter all sannsynlighet må vente en stund før vi får det på brødskiva.

Global strategi

Prosjektleder for kommersiell utvikling i NTNU Technology Transfer AS, Eli Grong Aursand, tenker globalt når nyutviklingen skal selges inn på markedet. Allerede er det avtalt møter med store internasjonale aktører, i håp om å selge den patenterte løsningen inn på markedet.

Norges veterinærhøgskole i Oslo, Tine og danske Danisco som blant annet jobber med optimalisering av bruken av råvarer, har alle vært med på laget. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og NTNU Discovery – en finansieringsordning rettet mot potensielt kommersialiserbare forskningsresultater fra NTNU.

Lite smak

Stoffet coatingen er utvinnet fra, heter alginsyre. Forskerne har sammenlignet mat med og uten coating. De har registrert en signifikant forskjell i bakterievekst, og oppdaget at for eksempel svinekjøtt får økt holdbarhet ved en uoptimal temperatur på 12 grader celsius. Christensen forteller at deres metode gjør coatingen mer eller mindre smakløs.

Annonse