Gå til innhold
Annonse

Clean Treat metoden: - Avlusning går nå raskt og effektivt

Clean Treat systemet er modulbasert. Containere som inneholder rensesystemet er plassert på dekk på F S Kristiansand, her ved Bergen havn.  Foto: Anette Elde Thomsen /Kyst.no.
Clean Treat systemet er modulbasert. Containere som inneholder rensesystemet er plassert på dekk på F S Kristiansand, her ved Bergen havn. Foto: Anette Elde Thomsen /Kyst.no.

Benchmarks Clean Treat rensesystem er både effektivt og miljøvennlig. Selskapet merker økt etterspørsel og har nå startet med kliniske feltforsøk.

Annonse

Kyst.no har tidligere skrevet om Benchmark sin Clean Treat metode hvor badebehandlingsvann blir renset om bord i brønnbåt, slik at det kan slippes ut i havet igjen, fri for medisinrester.

Den gang da uttalte CEO i Benchmark, Malcolm Pye, at de fremover skulle jobbe med å oppskalere og utprøve teknologien i fullskala.

Ett år senere kan selskapet fortelle til Kyst.no at de har påbegynt forsøk i felt.  

Carolina Faune, dyrehelseansvarlig norden, sier at status per dags dato er at Clean Treat systemet for øyeblikket blir utplassert i Norge, og brukes sammen med Benchmarks neste generasjon lusebehandling.

- Denne lusebehandlingen er for tiden i klinisk feltforsøk, påpeker hun.

Utvider til andre markeder

På spørsmål om antall båter og lokaliteter hvor Clean Treat systemet blir utplassert, kan ikke Faune si noe om for øyeblikket.

- Vi kan ikke kommentere på detaljer om forsøket mens det pågår, på grunn av strenge regler, men det vi kan si er at vi er veldig fornøyd med forsøkene til dags dato, og at flertallet av forsøkene har blitt koordinert ut fra Bergen.

Hun påpeker også at Benchmark planlegger å utvide kliniske forsøk til andre markeder i løpet av 2018.

Containere plassert på dekk inneholder rensesystemet. Fisken behandles med legemidler (gjelder ikke hydrogenperoksid) og før den slippes tilbake i merden «vaskes» den ren for bademidler. Bademiddelet blir renset og medisinfritt vann slippes så ut i havet igjen. Klikk for større bilde. Foto: Benchmark.
Containere plassert på dekk inneholder rensesystemet. Fisken behandles med legemidler (gjelder ikke hydrogenperoksid) og før den slippes tilbake i merden «vaskes» den ren for bademidler. Bademiddelet blir renset og medisinfritt vann slippes så ut i havet igjen. Klikk for større bilde. Foto: Benchmark.

Økt interesse

Faune forteller at selskapet har i det siste merket økt interesse og etterspørsel for rensesystemet. Miljø- og velferdseffekter knyttet til lakselus er en viktig utfordring for laksebransjens bærekraft og omdømme, utdyper hun. 

- Når det brukes sammen med vår nye medisin, har vi en avlusningsmetode som er svært effektiv, har høy fiskevelferd og ingen innvirkning på miljøsikkerheten. Vi tror Clean Treat vil spille en nøkkelrolle i å utvide laksebransjen på en bærekraftig måte som møter forbrukernes etterspørsel. 

Hun ønsker ikke å kommentere om systemet er kommersielt tilgjengelig og når selskapet vil søke Legemiddelverket om godkjenning av deres nye lusemiddel.

- Vi er svært forpliktet til å bringe bærekraftige løsninger til bransjen på den mest effektive måten og vil oppdatere dere på videre fremdrift når vi har mulighet til det, konstaterer hun.

Kontinuerlig optimalisering

Faune sier den største utfordringen er rensing av vannet, men at de gjennom hele prosessen har oppnådd rent vann. Likevel har det vært nødvendig å kontinuerlig optimalisere prosessen for å øke hastigheten og effektiviteten grunnet omfanget av norsk oppdrett og den store mengden med vann involvert.

- Avlusning går nå raskt og effektivt, og vi fortsetter å jobbe med å optimalisere systemet for å ytterligere øke effektiviteten på den totale løsningen vi tilbyr våre kunder. 

Faune forteller avslutningsvis at Benchmarks team i Norge vokser for å støtte deres kunder med deres nye pakke med lusebehandling. 

Har du lyst å dele en nyhet eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.

Les også:

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse