Gunnar klo Øyfisk anlegg

Dårlig produksjonsår for Øyfisk

ILA funn gir svært lav produksjon for Øyfisk AS. - Vi håper å være tilbake i vanlig drift våren/sommeren 2016, sier Kristian Klo, nestleder i selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Therese Soltveit

Mattilsynet opplyste i forrige uke, at det er påvist og verifisert ILA ved sjølokaliteten Høydalsvika i Øksnes kommune.

Kristian Klo, nestleder i selskapet, sier til kyst.no at produksjonen fremover blir lav.

- Det blir en svært lav produksjon i 2015 ettersom store deler av 2014 generasjonen blir slaktet på lav snittvekt og resten blir destruert. Vi regner med å være tilbake i normal produksjon vår/sommer 2016, opplyser han.

Gunnar Klo sitt Øyfisk anlegg ved Øksnes får dårlig veksttall i 2015 etter ILA funn. (Foto: Øyfisk.)

Klo utdyper at selskapet jobbar hardt med ILA-funnene for tiden.

- Vi har fått båndlegging i Høydalsvika som innebærer at den levende fisken ikke kan omsettes, tas inn eller ut av anlegget. Uttak må godkjennes av Mattilsynet.

Lokaliteten er innenfor bekjempelsessonen for Jurneset som har samme begrensninger som Høydalsvika.

- Nå forventer vi om kort tid at vi får et vedtak med krav om uttak av den syke fisken. Laksen som har fått påvist ILA er for liten til å slaktes. Den er derfor planlagt å bli destruert. Det er omlag 230 000 fisk som har påvist ILA, av totalt 330 000 laks på lokaliteten, forklarer Klo.

Les også: ILA bekjempelse fastsatt i Nordland

Tett på utviklingen

- Oppdretter har fått restriksjoner av Mattilsynet, og vi følger tett med på denne utviklingen, sier Katrine Flostrand, avdelingssjef, avdeling Midtre Hålogaland ved Mattilsynet. 

 -Har dere laget en slagplan for å unngå at dette skjer igjen?

- Vi foretar først en grundig brakklegging av lokalitetene som er innenfor bekjempelsessonen. Det innebærer fem av seks lokaliteter. Videre ser vi på å utsette strukturen via soneprosjektet som kjøres i samarbeid med øvrige oppdrettere i regionen, avslutter Klo.