«Aqua Tromøy» hadde sitt første oppdrag der fartøyet lastet slaktefisk på Lovundlaks sitt anlegg, og samtidig sorterte ut rensefisken oppdrettsselskapet har hatt i merdene. Foto: Lovundlaks.

DESS-brønnbåten «Aqua Tromøy» nå i drift

«Aqua Tromøy» hadde tirsdag sitt første oppdrag og lastet slaktefisk hos Lovundlaks. Den nye brønnbåten kan sortere rensefisken over i en egen tank kun for rensefisk. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rensefisken blir så losset i en merd med laks og kan fortsette å spise lakselus som snacks utover vinteren, opplyser Lovundlaks i sosiale medier. 

Den 77 meter lange brønnbåten «Aqua Tromøy» er bygget av det polske verftet Crist Shipyarder, og ble i år overlevert til Artic Shipping, men deretter kjøpt av DESS Aquaculture Shipping. 

Operasjonsdirektør Trond Erling Andersen i Dess Aquaculture sier til Kyst.no at de kjøpte fartøyet nøkkelferdig. 

- I går hadde brønnbåten sitt første oppdrag hos oppdrettselsapet Lovundlaks, og alt gikk veldig bra og etter planen. Vi har kjørt to laster med slaktefisk og skal gjøre en tredje nå, opplyser han til Kyst.no. 

I dag ble det også kjent at Dess Aquaculture har besluttet å hente inn 700 millioner kroner i en rettet emisjon, for å finansiere eksisterende nybyggingsprogram, i tillegg til to nye båter. Les mer om dette her. 

Skiller ut rensefisken i egen tank

Havyard MMC har levert laste- og lossesystemet som foregår med undertrykk og overtrykk i fisketankene, samt skyveskott som fører fisken mot losseledningene. Fisketellere, vacumpumpe, to sorteringsmaskiner, sirkulasjonssystemet for vann i fisketankene, vannbehandling og automatisk vaskeanlegg.

Det unike med fartøyet er at den kan skille ut rensefisken i en egen tank, og Andersen sier dette er et bra system levert av MMC som nå er kommet på markedet, og vil nok komme på mange brønnbåter fremover. 

Les også: Se bilder av slaktebåten «Aqua Merdø»

Skal til Canada

Andersen påpeker at båten har langvarig kontrakt med Marine Harvest Canada, men testes nå i Norge før den skal ned der rundt jul og nyttår. 

«Aqua Tromøy» vil senere bli omdøpt til «Blue Revolution» og seile under kanadisk flagg.

Fartøyet har en kapasitet på 3000 m3. Fremdriften for brønnbåten sørges for med 4x Cummings diesel-elektrisk fremdrift med 1040 kwh hver. Kapasiteten på ferskvannsanlegget er på hele 6000 m3 i døgnet, og er levert av ENWA Water Technology.

«Aqua Tromøy» er videre utrustet med tre Palfinger-kraner levert av Bergen Hydraulic, mens Sigurd Solberg i Florø har levert navigasjon og kommunikasjon.

Se flere foto av båten i arbeid hos Lovundlaks under. Klikk på bildene for større versjon. Alle foto: Lovundlaks.