Gå til innhold
Annonse
Lokalitet Dypingen ligger i en overvåkningssone for ILA. Skjermdump fra Barentswatch.
Lokalitet Dypingen ligger i en overvåkningssone for ILA. Skjermdump fra Barentswatch.

Cirka 5000 liter diesel har lekket ut fra en fôrflåte på Dypingen i Troms.

Annonse

Det er Nordlaks som driver med oppdrett på lokaliteten.

- Kystverket og lokalt brannvesen ble varslet om hendelsen, og sistnevnte leder nå operasjonen som også involverer våre mannskaper. Vinden har brakt utslippet i land over et strekk på om lag en kilometer rett i nærheten (øst, sørøst) av lokaliteten. Det jobbes nå for å samle opp utslippet med bruk av absorbenter, sier kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks i en e-post til Kyst.no.

- Det ble oppdaget i går, vi jobber nå med å finne ut av hva som har skjedd. Vi kan se at fisken ikke har blitt berørt, utdyper han til VG.

- Det er svært beklagelig at det har lekt ut diesel fra vårt anlegg, og at dette har havnet i sjøen. I tillegg til å rydde opp jobber vi også med å få finne årsaken til at utslippet har skjedd, sier Martinussen.

Fisken ikke påvirket

Det er fisk på lokaliteten Dypingen, og på andre lokaliteter i området. Vindretningen har vært slik at fisken i anlegget ikke har blitt påvirket. Lokaliteten Dypingen er elektrifisert og det brukes normalt sett ikke diesel ombord i flåten. Det var likevel et lager ombord til drift av backupgeneratorer i tilfelle strømbrudd og for bruk ombord i våre båter i området.

Dypingen ligger i Kvernsundet, mellom Grytøya og Bjerkøya i Troms.

- Vi er på vei med etterforskere for å snakke med de involverte på Nordlaks. Brannvesenet leder innsatsen med å få dette opp, sier Operasjonsleder Jørgen Ahlquist i Troms politidistrikt

Det meste av utslippet skal ha gått på land, skriver politiet på Twitter.

- Vi driver med strandsanering, og har jobbet med dette siden i går. Og så sperrer vi av. Foreløpig har mannskapene kontroll, og vi har god kontakt med kystverket, sier Randi Johansen, alarmsentraloperatør i Troms branndistrikt.

Nordlaks skriver i en oppdatering at arbeidet med å legge ut absorbenter i fjæresonen er i gang, og det meldes at virkningen er god. Det berørte området langs land er om lag 800-1000 meter bredt.

- Det er observert diesel på havoverflaten i området, og det er rekvirert lenser for å sikre at man har kontroll på dette, skriver de.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse