Gå til innhold
Salmon Evolution bygger sitt landbaserte gjennomstrømmingsanlegg på Indre Harøy, Prosjektet er designet for en årlig kapasitet på ca. 31 500 tonn HOG. Foto: Signify
Salmon Evolution bygger sitt landbaserte gjennomstrømmingsanlegg på Indre Harøy, Prosjektet er designet for en årlig kapasitet på ca. 31 500 tonn HOG. Foto: Signify

Signify er valgt til å levere Philips aquaculture LED lys til Salmon Evolution.

Belysningen som skal leveres til Salmon Evolutions landbaserte oppdrettsanlegg for laks på Indre Harøy, består av både under og overvannsbelysing i karene..

- Lysene sikrer den riktige fordelingen av fisk i tanken og at fiskene fortsetter å svømme i den samme retningen i den samme hastigheten, noe som igjen gjenspeiler deres naturlige adferd og beroliger fisken, skriver de i pressemeldingen.

Lysene er ifølge selskapet laget i en meget holdbar legering spesiallaget for bruk under vann, og krever minimalt med vedlikehold.

- Lysene kan dimmes helt ned (<1%), er helt uten flimmer og simulerer soloppganger og solnedganger med jevne overganger. Dette beskytter fisken mot det stresset som kunstig lys kan forårsake.

- Vi har valgt Philips aquaculture LED lys siden dette gir oss full kontroll på belysningen, og vi er overbevist om at aqua LED lysene  virkelig kommer til å hjelpe oss med å produsere laks  på en mer bærekraftig måte, sier Ingjarl Skarvøy, COO hos Salmon Evolution.

Han legger til at de likte spesielt godt kontrollsystemet, der man har tatt utgangspunkt i fiskens fysiologi for å få den mest optimale lysoppskriften på anlegget, samt den gradvise økningen av lyset slik at fisken har mulighet for å tilvenne seg den nye belysningen.

- Den lange fotoperioden undertrykker laksens naturlige respons for å kjønnsmodnes. Dette er nødvendig siden fiskens tilbøyelighet i naturen er å dra tilbake til ferskvann og gyte når den blir voksen. Kjønnsmodning påvirker smaken negativt og gjør at man får et lavere antall spiselige laks, heter det i pressemeldingen.

Roar Ristesund, key account manager for aquaculture hos Signify sier at belysningen skal kunne motstå fuktig og tøft miljø.

- De må også være laget slik at den ikke hindrer fiskens bevegelser i tanken – selv om den skal opplyse hele tanken, uansett hvor mye fisk det er eller hvor mye bevegelse det er i vannet, sier han.

- Med muligheten for å oppgradere kontrollsystemet via det intuitive brukergrensesnittet, kan man enkelt styre igangsettelse og lyskalender både for den enkelte tank og for hele anlegget, legger han til.

Har du en sak du
vil tipse oss om?