Gå til innhold
I 2020 doblet Flakstadvåg Laks antall lasere og nå utvides satsingen ytterligere, til 60 lasere. Foto: Stingray Marine Solutions AS
I 2020 doblet Flakstadvåg Laks antall lasere og nå utvides satsingen ytterligere, til 60 lasere. Foto: Stingray Marine Solutions AS

Flakstadvåg laks har fornyet tilliten til Stingray Marine Solutions og utvider laser-flåten kraftig. – Dette er bra for fiskevelferden, sier daglig leder Roy Alapnes, som i disse dager runder fire år med bruk av Stingray-systemet.

Flakstadvåg laks i Senja kommune har i disse dager snart rundet fire år siden de tok i bruk Stingray-systemet for å avluse laksen. I 2020 doblet de antall lasere og nå utvides satsingen ytterligere, til 60 lasere.

Med dette får Flakstadvåg laks dermed full dekning av lasere på sine lokaliteter.

- Vi tok i bruk laseren som et forebyggende tiltak fordi vi hadde tro på systemet. Nå har vår evaluering og praksis vist at dette fungerer etter planen. Lasere har åpenbart en positiv effekt, sier daglig leder for Flakstadvåg laks, Roy Alapnes.

Han forteller videre at Stingray-systemet innebærer at de kommer nærmere målet om null fysisk inngripen for å få bukt med lakselusa og dette underbygger samtidig arbeidet vårt med å øke fiskevelferden.

- Vår viktigste driver i det daglige arbeidet er fiskevelferd. Fokuset er å produsere laks med svært god fiskehelse i topp kvalitet samtidig som vi skal ha kostnadseffektiv produksjon. I tillegg til fiskevelferd er FNs 12. bærekraftsmål - om ansvarlig forbruk og produksjon - noe vi etterstreber å levere på.

Dette målet går blant annet ut på å redusere svinn i produksjons- og forsyningskjeden, og sørge for bærekraftige arbeidsmetoder.

Kjemikaliefritt

 Jonas Alapnes og Rune Jørgensen. Foto:  Stingray Marine Solutions AS
Jonas Alapnes og Rune Jørgensen. Foto: Stingray Marine Solutions AS

- Vi skal betydelig redusere utslipp av kjemikalier for mest mulig å begrense skadevirkningene for menneskers helse og for miljøet. Stingray-systemet er et verktøy som understøtter alt dette i praksis. I 2020 har vi også investert i å elektrifisere anleggene våre og dette fortsetter vi med i 2021, utdyper Alapnes.

Han slår videre fast at alle disse tiltakene er et ledd i å befeste deres posisjon som leverandør av økologisk oppdrettet fisk ytterligere.

Datafangst

Stingray-systemene generer også store mengder data som kan bidra til ennå bedre produksjonsplanlegging. Det har ført til at Senja-oppdretteren har ansatt blant annet en controller som jobber med å omgjøre innsikten til handling og bedre biologiske resultater.

Linn Kathrin Bergset. Foto: Stingray Marine Solutions AS
Linn Kathrin Bergset. Foto: Stingray Marine Solutions AS

- Resultater kommer ikke av seg selv. Maksimal effekt av Stingray-systemet krever dedikerte medarbeidere i Flakstadvåg laks og et tett samarbeid med Stingray, avslutter Alapnes.

- Vi takker så mye for tilliten Flakstadvåg laks igjen har vist oss. Stingray har hatt et veldig godt samarbeid med både de på lokalitet, foring og i administrasjon, og jeg gleder meg veldig til å se hva vi kan få til sammen fremover. Her tror jeg virkelig at vi får demonstrert vår styrke innen avlusing og fiskehelse, uttaler markedsansvarlig for Stingray Marine Solutions, Linn Kathrin Bergset.

Har du en sak du
vil tipse oss om?